Excelsioros kaland: Hegymélyi keltetés

Ezúttal az előző két Excelsiorban tartott versenyről szeretnék veletek megosztani egy kis személyes élménybeszámolót. Személy szerint nagyon szeretem a különböző korlátozó szabálylapokat, élen a drágításokkal, így az előző két Excelsioros versenyre két különböző Hegymélyi keltetős koncepcióval indultam.

2022.02.16. – Új nemzedék pörgős

A februári második versenyre egy Chara-din követővel felálló keltetőt raktam össze. Ez a pakli az egyik személyes kedvencem, így évről-évre ki szoktam próbálni a mindig aktuális új lapokkal felturbózva. Ezúttal ez különösen jól jött ki, hiszen az elmúlt időszakba elég sok passzív lila lény jelent meg, ami masszívan befér ebbe a koncepcióba. Elég csak a céhekkel jól interaktáló Raskára vagy Uwallára gondolni, de ezeddig Yelpirt sem volt még alkalmam kipróbálni ide.
Így nézett ki végül a pakli:

Chara-din követője
Hegymélyi keltető

2 Művészek céhe
1 Mészárosok céhe

3 Raska
3 Uwalla
3 Yelpir
3 Kígyópók
3 Alattomos fatty
3 Bűzös, a guberáló
3 Xenó bilincsmester
3 Szépia
3 X8, az utazó
3 Kitagadott szirén
3 Amőbaszerű gyík
3 Xenomorf tükörmester
3 Chara-din manifesztációja
2 Horg’naug vérforraló
2 Zytan, az istencsászárnő
2 Elbájolt xenomorf
3 Az apróságok úrnője
3 Kutató morf
3 Anbam
1 T. Vlagyimir

55 lap

Láthatjátok, hogy igyekeztem minél több lila, 1 manás lappal játszani (33 darabbal), hiszen ennél a paklinál eléggé fontos, hogy legyen valamilyen első körös terrorunk és tempónk. Persze ez nem jelenti azt, hogy a védekezésbe is belejátszunk mindenáron, de amikor nem mi kezdtünk nem árt, ha tudunk nyitni valamivel az első körünkben. A nagyobb költségű lapokból, mint a Zytan, Elbájolt xenomorf vagy a Horg’naug vérforraló csupán 2-2 darabbal játszottam, hiszen a 3 Kutató morf mellett nem éreztem szükségességét annak, hogy a drágább kártyáimból játszak maximális darabszámot. T. Valgyimirből is azért csak 1 darab került bele, mert alapvetően nem kell annyira az áramlása, de néha jó lehet előkeresni a morffal.
Azért a 2-es költségből is bekerült pár kártya, igaz mindegyiknek tartalmaz zanszilánkot a költsége, így a követő miatt nagyon jó tempóban rakhatjuk ki őket. A Kígyópók nagyon kellemes kis kontrollt biztosít, csakúgy mint Raska, aki a kék céhek miatt alapból erősebben is működik. Az apróságok úrnője pedig szépen variálhatja a tokenjeinket és így meggyorsíthatja a nyerésünket vagy borsot törhet az ellenfelünk orra alá Gólem szilánkokkal és hasonló kellemetlen apróságokkal.
Még az Anbamot emelném ki, amivel alapból is játszottam. Ennek két oka van. Egyrészt, ha szembejön egy mező akkor eléggé jó lehet, a másik pedig, hogy nem tartottam rossz biznisznek azt, hogy keltető mellett 1-ért leveszek valamit vagy fixen kiveszek egy reakciót. Volt is, hogy jól jött ilyen téren.
A céheket illetően pedig természetesen játszhattam volna 3 Művészek céhével, de szerettem volna kipróbálni a lilát is. Ráadásul az agresszívabb játék miatt jobbnak tűnt az, hogy néha bepasszivizáljam az ellenfél kék céhét, minthogy tovább dermesszek vagy altassak valamit az asztalon.

Játszmák

1. kör | András Bence – Semleges csatamező
Kezdésnek egyből az egyik legrosszabb matchup érkezett, de hát pont emiatt került be az Anbam, szóval nem éreztem teljesen esélytelennek magamat. A kezdést sikerült megdobni, ami szintén fontos ennél az ellenfélnél, hiszen a rengeteg 1 manás kártyából valami csak létrejön a második körömben. Ennek megfelelően az első körömet elpasszoltam és vártam mi történik a túl oldalon. AB egy Termomágikus indikátorral nyitott, majd aztán kirakott még egyet. Nálam volt egy Xenó bilincsmester, amit megpróbáltam kijátszani és meglepetésre létre is jött. Kötelék miatt meg tudtam nézni a kezét és dobatni egy lapot. Nem volt kézben semmi beleszólása. Az egyik kék céhét elhasználta, hogy a bilincsmester ledermessze a körére és felhúzhassa a két lapját. A második körömben jött egy Szépia majd egy Uwalla, ami felállította a lila céhemet. A körében megpróbált még játszani, de voltak semlegesítéseim és maradt manám, hogy ledermesszem a két termoját, így azok sem működtek. Innen nem tudott felállni.
W | 1-0

2. kör | Szkupien Bence – Harangmester + Életenergia
Annyira ez sem egy álom sorsolás, de a kezdés itt is összejött. Passzoltam, ő az első körömben levette a követőmet és szintén passzolt. Xenomorf tükörmesterrel és X8-al tudtam dobatgatni, amiket Kutató morffal többször is meg tudtam tolni, de az igazán terror lapjaimat a kék céhei mindig lekapcsolták. Se az Az apróságok úrnője, se az Elbájolt xenomorf nem csináltak semmit az egész játékban. Spektrális skorpióval és Csábító papnővel tudta magát tartani elég ideig, így eléggé elhúzodó mérkőzés lett. Sajnos az idő lejárt és még volt egy aktív Művészek céhe nála, így esélytelen volt, hogy kihokizzam a nyerést, annak ellenére is, hogy betörtem a Harangmestert.
D | 1.5 – 0.5

3. kör | Vári Gergő – Harangmester + Ősi rúna
Itt elég hamar le tudtam űríteni az ellenfelem kezét, így elég nagy előnybe kerültem. Ráadásul egy Uwallám is volt, amivel nem tudott mit kezdeni. Kétszer is Augurt topdeckelt, de egyszer egy Kígyópók, egszer meg egy Kitagadott szirén vitte el. Miután elfogytak az Őrangyalai már nem volt esélye, szép lassan leütöttem.
W | 2.5 – 0-5

4. kör | Makó Gergely – Semleges csatamező
Sajnos itt nem sikerült a kezdés úgy, mint AB ellen, cserébe a húzásom sem volt túl acélos. Több két manás kártya is jött, illetve egy Kutató morf is. Nagyrészt mindenem meg lett fogva, vagy ami asztalt ért és csinált volna valami azt a kék céhek tették parkoló pályára a játék végéig.
L | 2.5 – 1.5

5. kör | Csető Zsolt – Valsirah, a tündöklő
Ezúttal ismét sikerült a kezdést megdobni és a második körömben meg is indultam. Xenó bilincmsesterrel meg tudtam nézni a kezét, majd egy X8-al is tudtam kettőt dobatni, így megszabadultam egy Rekishtől. Tudtam, hogy van nála még egy, amit kis is rakott, de a kék céhem tökéletesen lekezelte a piros madarat. Mivel ismertem az utolsó megmaradt lapját, így egy Anbamot kirakva be tudtam stackelni a kövi counterére a Bufa lény precounterét, így nem kellett félnem a beleszólástól. A kék céhe még nyert egy kört, de az enyém miatt esélytelen volt, hogy olyat húz, ami megmenti.
W | 3.5 – 1.5

6. kör | Szabó Márk – Melák, az óriás + Lassan járj!
Ennél a matchupnál elég fontos lett volna a kezdés, de sajnos nem sikerült nagyobbat dobnom. Szerencsére az első körét elpasszolta. Egy manából sokat nem tehettem én sem, csak azt, hogy töröm a követőt és bízom benne, hogy nem halok meg. A Művészek céhével még egy lényt le tudok kezelni, ha úgy van szóval reménykedtem. Meglepetésre a második körét is elpasszolta, így jöhettem én. Itt jött a giga mákfaktor, hiszen behúztam az egyetlen T. Vlagyimiromat, aminek az áramlásával csinálhattam plusz két manát. Érkezett egy Szépia és egy Uwalla is az asztalra, míg a kezemben egy Kígyópókkal várhattam a harmadik körét. 6 varázspontból kirakott egy Bűbájos Molettát, amit egyből meg is kínáltam 3 jelzővel az egyik céhemből. Ezután passzolt, így be tudtam ütni egy kellemeset. A kövi körére még megvolt counterem és az egyik kék céhem is szóval bedobta.
W | 4.5 – 1.5

7. kör | Hegedüs Márk – Az alvilág ura + Lassan járj!
Itt szintén nem ártott volna a kezdés, de ez nem sikerült. Első körben ki akart rakni egy Szakavatott goblint, amit megkínáltam egy Kitagadott szirénnel. Így legalább lett egy fattyam, amit be tudtam tolni az őrposztba. A második körében egy Tolvaj klántag érkezett és némi Dobótőrös tempó. Sajnos a sárga céhét is be tudta aktiválni egy Penge Borisszal, így sejthető volt, hogy a második köröm be fog csoffadni. Azért egy Szépiát még az asztalra varázsoltam és várhattam a halált miután elvette az össze varázspontomat. Csodával határos módon viszont nem tudott megölni, így a harmadik körömben ki tudtam rakni még egy Szépiát és kiterülni meg leszedegetni kicsit a lapjait. Végül a Szépia, a két Művészek céhe és a 3 darab Kígyópók, amik rendre jókor érkeztek, lehozták a meccset.
W | 5.5 – 1.5

Ez a teljesítmény végül totális holtversenyben Márkkal, az egymás elleni eredmény alapján a második helyre volt elég, amivel abszolút elégedett voltam. Két csatamező és két kezdést megdobó járj mellett nem nagyon fogadtam volna erre az eredményre.
Jöhet a második verseny beszámolója.

2022.03.02. – Isteni szövetség pörgős

A verseny előtti héten, tesztelésen egy keltetős legendás paklit pörgettem és eléggé megtetszett pár lap és maga a koncepció is, így eldöntöttem, hogy szeretném élőben is kipróbálni. Szerencsére az Excelsior tökéletes arra, hogy ilyesmi paklikat próbálgasson az ember, így hát össze is raktam erre a megmérettetésre a paklit. Szerencsére a kétszín sokat nem korlátozott, hiszen pirosból és lilából bőven összejött a pakli.

Legendák völgye
Hegymélyi keltető

2 Mészárosok céhe
1 Tolvajok céhe

3 Yelpir
3 Uwalla
3 Kitagadott szirén
3 Orgling ősanya
3 Bűzös, a guberáló
3 Xenomorf tükörmester
3 Fywl, a hatalmas
3 Xenó bilincsmester
3 X8, az utazó
2 Tók, az orgling legenda
2 Oxata
3 Qwisyx, a quwargólem
3 Buckaquwarg
3 Quwarg munkafelügyelő
3 Bitlandi fivér
3 Mnhúmenisz, a tűzmágus
3 Tűzmágusbarlang
1 Sárkánykő
2 T. Vlagyimir
1 Kutató morf

Természetesen van pár lila keltető sztár, aki itt is felbukkan, mint Uwalla, Kitagadott szirén vagy Yelpir, de azért bőven akadnak legendás lények is a pakliban. Habár a pakli elég szépen tudja kontrollálni az asztalt illetve dobatásban sem áll hadilábon, azért van benne egy kis aggro vonal is. Mind Qwisyx, mind Mnhúmenisz, mind a Bitlandi fivérek elég hamar pontot tudnak tenni a játék végére.
Talán a tűzmágus az, aki a leghamarabb képes lezárni a játékot, ráadásul védelemmel is el van látva rendesen. Így természetes, hogy rá egy picit jobban építettem Tűzmágusbarlanggal illetve Quwarg munkafelügyelővel. Ez utóbbi kapcsán egy darab Sárkánykövet is a pakliba raktam, hogy ki tudjam keresni, ha kell. Nekronköltség úgy sincs más, így fixen megmarad, ha nem égetnek tőlem lapot.
Igazából még egy dolgot érdemes megjegyezni a pakli kapcsán, mégpedig azt, hogy amennyiben működik a követőnk akkor a legendás lényeinkkel szemben haszontalan a Művészek céhe. Ez is egy ok volt, ami miatt ezt a koncepciót választottam.
Nézzük, hogy alakultak a mérkőzések.

Játszmák

1. kör | Gulyás Róbert – Korlátozás
Igazából ez egy elég jó ellenfél nekem, és kezdeni is tudtam. Első körben ki is raktam egy Qwisyxet azt hiszem, hogy megindítsam az offenzívámat, majd a második körömben érkezett egy Mnhúmenisz, így elég gyorsan vége lett a mérkőzésnek.
W | 1 – 0

2. kör | Erdei Kristóf – Semleges csatamező
A mező ennek a paklinak még egy fokkal rosszabb ellenfél, mint a lilának, hiszen itt a követőnk nagyban segíti a lényeink működését. A játék elején valahogyan létrejött egy Xenó bilincsmesterem, kiürült a keze és két izmot is elfelejtett kikérni, mégsem álltam sehogy. Hiába élt topdeckre, a 3 Művészek céhével egyszerűen nem tudtam mit kezdeni és így szép lassan fel tudott őrölni.
L | 1 – 1

3. kör | Csető Zsolt – Dornodon követője
Idén még nem volt Excelsioros verseny, ahol Zsotlival ne játszottunk volna, így nem nagyon lepődtem meg, hogy ezen a napon is sorra került. Tudtam, hogy a drágítás alapvetően zavarja, így fontos volt neki a kezdés, amit meg is tudott dobni. Első körben jött nála egy Szomjazó féreg, egy Termomágikus indikátor, illetve a féregből egy Zinthurg börtön és újra a féreg a gyűjtőből. Négy lap kijátszása után passzolt. Első körömben ki tudtam rakni egy Oxatát, amit a börtön egyből le tudott lőni, így kénytelen voltam passzolni. A második körében jött egy Tűzrituálé, majd kijátszott még 2 Zinthurg börtönt és meghaltam.
L | 1 – 2

4. kör | András Bence – Semleges csatamező
Hát erről sokat nem tudok írni, nem jött létre egy lapom se a meccsen.
L | 1 – 3

5. kör | Györki Dávid – Hegymélyi keltető
Sikerült megdobnom a kezdést, de mivel tartottam a Demizráktól meg a védekezéses csodáktól, így 1 manából passzoltam. Ő Móka és kacagással majd egy Rynthussal kezdte az első körét. Mivel nem akartam, hogy elvegye a varázspontomat, így kijátszottam a kezemben lévő Xenó bilincsmestert. Ezután kért manát a kalandozóval, majd a két lapjából kirakott egy Csábítót papnőt, hogy ellopja a bilincsmesteremet. Habár alapvetően a papnő nem egy kellemes lap számomra, szerencsére ezzel kifogyott a lapból, így elég nagy mozgás terem maradt. Meg tudtam oldogatni a zavaró elemeket és ki tudtam kicsit épülni egy Orgling ősanyával. Ugyan topdeckelt egy Vlagyimirt és az egyik Művészek céhét is ellőtte az ősanyára, hogy ne tudjam megfogni a tömegírtását, mindez kevés volt. Ugyanis nem ismerte a követőmet, így miután mindenét belerakta az ősanya megoldásába egy Orgling kártevő feláldozásból megakadályoztam a Vlagyimir képességét és a következő körös Mnhúmeniszem befejezte a játékot.
W | 2 – 3

6. kör | Czövek Balázs – Korlátozás
Keretbe foglalva a napot jött még egy Korlátozás. Megdobta a kezdést, amivel élt is. Megpróbált kijátszani egy Időkristályt, amire volt egy guberáló nálam, így jöhettem is. A kis orglingom fel tudta húzni a Tűzmágusbarlangot, amivel kerestem egy Mnhúmeniszt, ami nagyon gyorsan befejezte a meccset.
W | 3 – 3

Ez az 50%-os eredmény végül egy jó kis 12. helyre vitt be engem, ami ugyan nem jó, de nem is tragikus. És habár az eredmény nem túl látványos, nekem maga a pakli nagyon tetszett, szóval lehet fogom még a nem túl távoli jövőben forgatni valamilyen verzióban.

Remélem tetszett ez a kis személyes beszámoló, ahogy időm engedi igyekszem majd a pörgős élményeimről írni hasonlókat (ahogy régebben is volt néha), így majd a jövőheti Excelsioros versenyről is. Addig is viszont találkozunk a szombati Beholderes Isteni szövetség versenyen!