Interjú: Moschnitzka Ádám a 2020-as Nemzeti Bajnokság győztese

Szia Mosi! Először is gratulálok a XXIV. HKK Nemzeti Bajnokságon szerzett bajnoki címedhez. A régebbi motorosok biztosan mind ismernek, de az újabbak illetve azok kedvéért, akik eddig elkerülték a nevedet bemutatkoznál röviden? Ki vagy, honnan jöttél, mióta játszol a játékkal?

Mosi: Sziasztok! A játékkal 2004-ben ismerkedtem meg, de csak 2008 végén kezdttem el versenyszerűen játszani. Első versenyem egy tengermély frissenbontott volt pécsen, ahol akkor még középiskolába jártam. Azóta már pestre költöztem és jelenleg is itt élek és dolgozok.

Ez a mostani a második bajnoki címed és ezzel egy igencsak szűk körhöz csatlakoztál a kártyás társadalmon belül. Nyilván már egy győzelmet bezsebelni is szenzációs érzés, de milyen volt a másodikat? Jobban örültél neki esetleg kevésbé?

Mosi: Természetesen nagyon jó érzés mindig amikor az ember versenyt nyer, a nemzeti megnyerése pedig még nagyobb élmény. Azt, hogy melyiknek örültem jobban nem igazán tudnám megmondani, nehéz az ilyet összehasonlítani.

Gondoltad volna, hogy sikerül egy duplázást csinálnod, miután az első napod nem sikerült túl fényesre idén? Mikor érezted azt, hogy igen, ez meglehet?

Mosi: Különösebben nem estem kétségbe az első nap után, volt már jobb is volt már rosszabb is. Ilyen hosszú versenyeken igyekszem mindig a következő meccsre koncentrálni és nem azon fantáziálni, hogy mi lesz majd ha a következő 5 fordulót megnyerem.

Összesen 4 döntőt játszottál eddig és ebből kettőt sikeresen meg is nyertél. Melyik volt a nehezebb győzelem? A 2011-es Vámos Csaba elleni mérkőzés vagy a mostani Dávid ellen?

Mosi: Mivel Dávid ellen 5 meccs is volt a döntőben így azt mondanám, hogy a mostani döntő nehezebb volt, még úgy is, hogy a Csabi elleni első meccs több mint 1 órás volt.

Az elmúlt években már ritkábban találkozni veled a versenyasztaloknál. Általában csak kvalifikálod magad a Nemzeti Bajnokságra, majd ott igyekszel alkotni valami maradandót – láthatóan sikeresen. Mi ennek az oka? Alább hagyott a kedv vagy régebben se voltál ez a nagy versenyre járó?

Ádám 2011-es győzelme

Mosi: Sok minden változott az évek során játékon belül meg kívül is. A legnagyobb különbség, hogy már én is dolgozok és itt élek Budapesten. Jóval nehezebb beosztani a szabadidőm és a szabad hétvégéim, hogy fel is készüljek és el is jussak egy versenyre. Persze a kedvenc formátumaimra igyekszem mindig időt szakítani.

Nem kérdezem meg, hogy melyik a kedvenc paklid, mert tudom, hogy a Sokszínűség szabálylappal felálló good stuff kontroll az. Hogy alakult ki ez a szerelem? Van valami különösebb oka, hogy ezt favorizálod?

Mosi: Szeretem amikor nagyobb a mozgásterem a meccsek során és nem mindig ugyan arra a nyerésre kell játszanom. A sokszín áll ehhez jelenleg a legközelebb, mondjuk ez a pakli is sokat változott az évek során. Biztos sokan emlékeznek még a 100+ lapos duci sokszínekre.

Régebben biztos próbáltál ki más koncepciókat is. Mik voltak ezek? Volt esetleg ezek közül is kedvenced?

Mosi: Nagyon sok paklit kipróbáltam régen. Az első nemzetimre például egy eldüeni vándoros lassan járjjal (szerk.: <3) jutottam ki. Előtte pedig sokat játszottam különböző zarknod bilincse paklikkal, ahol nagy kedvencem a csontkovács volt.

Mosi a legjobb 8 között

Tudnál esetleg mesélni az első napról? Mivel indultál? Na jó ezt mindenki tudja, hogy Sokszínűséggel, de hogy alakultak a fordulók?

Mosi: Egy kicsit döcögősen indult, a sorsolásom annyira nem kedvezett. Kikaptam egy Zarknod bilincsétől és két epikus kontrolltól így 3/6-al várhattam a második napot. Sajnos az epikusok a legrosszabb kapható ellenfelek és jópáran azt hoztak. A paklival így is elégedett voltam összességével, nagyon nem változtatnék rajta.

Na és a második nap?

Mosi: A második nap Rhatt ganüíd epikussal mentem. Jónak éreztem a paklit, már a Nyugat magyarországi találkozon is ezt teszteltem, ahhoz képest csak egy kis finomhangolás történt. Meglepett, hogy senki más nem hozott rhatt-ot mert arra számítottam, hogy sok lesz a korlátozó szabálylap ami ellen nagyon jó lapjai vannak, sok olyan ami még alapból is befér. Ez be is jött, kaptam egy bilincset, két korlátozást, két lassan járjt és egy tharr semmi mesterét. Végül meg lett a 4/6 és ezzel becsúsztam a 11. összesített helyre ami még plussz pontot is ért.

A harmadik napon egy kontroll jellegű paklit szedtél, ami erősen épített a ködös vonalra. Maga a pakli nagyon hasonló volt, ahhoz, amivel Pécsen nyertél a nyáron. Mindenképpen ezt a ködös vonalat akartad szedni vagy csak így alakult? Mik voltak a legerősebb lapok a paklidban?

Mosi: Azt hittem, hogy mindenki a ködös lapokat fogja szedegetni, ezért nem is akartam túlzottan fókuszálni rá. Kezdésnek a sárga színre mentem rá, mert a kővarangyot az egyik legjobb gyakori lapnak éreztem. Ezután utolsó lapok között jöttek még köd gyermekék amiket természetesen kivettem. A pécsi paklihoz képest az változott, hogy zöld helyett rhattom volt. Nem volt elnyelte a köd, de volt cserébe 4 Ködcsapásom és 1 Felhőlámpásom. Mindezek mellé volt 2 Perzselés, 2 Jégdiszkosz és 1 Láncvillámom, amik gyakran arra is jók voltak, hogy egyszerűen kilőjjem az ellenfelem.

Ha esetleg feltudod idézni a harmadik napi meccseidet, elmesélnéd az utadat a top 16 között? Melyik meccsed volt a legkeményebb a vasárnapi napon?

Mosi: A  csoportkörben játszottam Hundzsa Ferenccel, Aranyi Ákossal és Csető Zsolttal. Amiből meg is lett a 2 győzelem 1 döntetlen így stabilan tovább mentem a csoportból. Ákosnak és Zsoltnak is nagyon erős paklija volt, így nehéz volt belőni, hogy mire is leszünk elegek a másik csoport paklijai ellen, késöbb kiderült, hogy mindhárman bejutunk a top 4-be. A top 8-ben egyből DK jött velem szembe, akinek egy nagyon gyors gyilkos méreggel ölő paklija volt. Kétszer kezdtem és így sikerült kővarangyokkal megadályoznom a kombóját így 2-1-el megvolt a top 4. Az elődöntőben Csető Zsolt ellen volt egy rendkívül szoros meccs, simán beillett volna döntőnek is, végül 1 ép-ben túléltem és a fairlight pusztító masina köd gyermeke páros megnyerte nekem a meccset. A döntő meccset Dév ellen játszhattam, végig sikerült koncentráltnak maradni és így végül 3-2-vel megnyertem a döntőt. Dávid paklija nagyon erős volt, több helyen is változtatnom kellett a paklimon, még az utolsó meccs elött is alakítgattam az előző négy meccs tapasztalata alapján.

Ádám Csető Zsolt ellen az elődöntőben

Nézzünk meg a végére még egy kis nem Nemzeti Bajnokságos témát. Az elmúlt időszakban a HKK-s közösségen belül sok minden a nemrég bejelentett rotáció körül forog. Neked mi a véleményed ennek kapcsán?

Mosi: Örülök, hogy lesz valami változtatás mert ez sajnos már egyre inkább elkerülhetetlen, túl sok a problémás lap és szabály. Én még akár drasztikusabb változtatást is el tudtam volna képzelni (teljes reboot, vissza 15-20 évvel), de remélhetőleg a rotáció is elég lesz. Persze ezzel nagyon sok dolga lesz a kiadónak és a tesztelő csapatnak is, önmagában nem oldja meg a dolgokat. Elég csak a Magic példáját nézni, ahol az elmúlt évben többször is olyan problémás volt a standard, hogy több mint 10 lapot tiltani kellett 1 év alatt. Ami kevésbé tetszik, hogy a narancs lapok és az UR-ek nem fognak rotálni (legalábbis ezt olvastam fórumon). Pedig ezek a lapok is éppúgy problémásak tudnak lenni, elég csak a havonta előkerülő epikus vs mező vitára gondolni. Volt arról is szó, hogy a lapokat majd próbálják gyengíteni. Ez nem tudom, hogy fog sikerülni ha örökre bennt maradnak olyan lapok mint például Az elme hatalma. De természetesen drukkolok, hogy sikerüljön ez az újítás, és még sokáig játszhassuk ezt a játékot.

Köszönöm szépen az interjút és további sikereket kívánok a HKK-s életben! Egy triplázás még beleférhet, de címvédőnk sem volt még eddig, szóval hajrá! 🙂

A döntőben Egyed Dávid ellen
2020-as Nemzeti Bajnok