Paklileírás: Kragoruláz – teknős leves angyalpor szórással

Még bőven tartottak a korlátozások, amikor kitettem egy szavazást a Facebookos HKK csoportba, arról, hogy milyen paklival játszak az akkor esedékes korlátozott létszámú kis házi versenyen. Akkor nagyon szoros eredmény született a minotauruszok és a Kragoru között, így megígértem, hogy sorra kerítjük a mágikus védelmű lényeket is. Sajnos akkor azt a hibát elvétettem, hogy elfelejtettem, hogy a lények egy jelentős része, amit szerettem volna belerakni csupán a Kristálylázban jelenik meg. Most viszont már elérhetőek ezek a lapok is mindenki számára, így már nemt udok más kifogást találni szóval nézzünk meg egy teknősös angyalos Kragoru paklit!

Kragoru familiárisa

Elsőnek döntsük el, hogy milyen narancs lapokat használjunk a pakli mellé. Természetes a Kragoru familiárisa egyértelmű választás, hiszen elég durván olcsóbít és némi védelemmel is ellátja a lényeinket pluszba. A legtöbb ember a Kragoru hallattán egyből a Lassan járjas verzióra asszociál, hiszen anno rendre ezzel a szabálylappal együtt használták a játékosok. És habár a pakli mindenféle probléma nélkül játszható járjjal is, én most egy másik verzió mellett tettem le a voksomat.
Ennek több oka is van:
– az újabb mágikus védelmű lények már nem mind kompatibilisek a drágító szabálylappal, így ha törik a követőnket akkor végzetes tempóhátrányba kerülünk a saját drágításunk miatt
– a Semleges csatamező elég komoly fegyvertényt jelent a mai játékban és nem az igazi a 3 lapos kezdés ellene, így olyan verziót építettem, ami nem indul laphátrányból
– az utolsó érv pedig, hogy egyszerűen nem akartam a standard követő + járj felállást választani 🙂

Így esett a választásom a Kreátor követői nevű követőre, ami lehetővé teszi számunkra, hogy a Kragorunk mellé még egy követőt használhassunk. Ez a követő pedig most a Főparancsnok legújabb verziója lesz, ami további védelemmel látja el a lényeinket, illetve segít a laphátrány ledolgozásában.
Most, hogy megvagyunk a narancslapjainkkal térjünk is át a pakli gerincét alkotó mágikus védelmű lényekre. Mivel a Homokdűnés és Kristálylázas angyalok és teknősök ihlették a paklit, így nézzük meg belőlük kik fognak most beférni a csapatba:

A teknősök elsősorban a hordázásért fognak felelni, miközben az sem hátrányos, hogy mindegyiköjük anti-mágiázik, így gonosz varázslatoktól szabadulunk meg vagy értékes információkat szerzünk ellenfelünk kezéről. Közülük a legeffektívebb horda lény talán a kis gyakori Ékszerteknős, aki folyamatos hízásával elég komoly fenyegetést jelent majd, míg a Teknős berzerker segédkezik abban, hogy akár őrposzton kivűlről is győzni lehessen. A Teknős tojás talán annyiból kicsit kakukk tojás, hogy önmaga nem annyira hordázik, viszont termelgeti a teki jelzőket, akik ráadásul nem foglalnak helyet az őrposztban, akár egy 3 lényes torlasz ellen is belehet vinni némi sebzést arcba.

Míg a páncélosaink az agresszívebb vonalat képviselik addig a mennybéli teremtmények egy kis kontrolosabb vonalat is adnak a paklinak. Persze, ha kell velük is felléphetünk agresszívan. Erre tökéletes példa az Ifjú kerub, aki semlegesíteni való híjján elég kellemeset tud csavarni ellenfelünk életpontjába. Uriel személyében van dobatásunk is, míg a Kristálykerub a laputánpótlásért felel a csapatban, közben mindketten képesek egy kis asztal kontrollálásra is. Rafael ideális esetben megtudja védeni egy lényünket, de van egy feltételes, de cserébe igen jó kijátszáskori képessége is, míg asztalról képes a megodbni némi izommal a hordánkat. Az Őrangyal nem hiszem, hogy sok magyarázatra szorulna, az egyik legerősebb lap a kiegészítőben és természetesen a színei illeszkednek a koncepcióba

orangyal

Ezzel a paklink gerince meg is van, de mivel még bőven van hely és nem árt még némi mágikus védelmű lény, így a Gammanót és a frissen megjelent Kristálysárkányt is beválogattam. Előbbi piszok olcsón megakadályoz egy lapot vagy húz 2 kártyát, míg utóbbi szintén hasonló árban tud érkezni és visszavenni egy elhullott bajtársát. Vagy, ami még jobban tetszik nekem, hogy feláldozunk a költségének valamit, amit szívesen kijátszunk újra, például egy Gammanót. Igaz csak sárkányt vagy zanszilánkot vesz vissza, de így a paklink felével fog majd együttműködni a felújított Zanszilánkos pikkelyes, így egy próbát mindenképpen megér.

Van még 14 helyünk, amiből 7-et el is használunk néhány a követőinkkel igen jól működő lényre:
3 Meta-morf
2 Mardakor ajándékozó
1 Rücskös látógömb
1 Vízióféreg
Szerintem ezek közül egyiket se nagyon kell magyarázni. A két színtelen lény tökéletes Kreátor követő mellé, míg a két vízió lény segít a laphátrány ledolgozásában, illetve könnyen bekapcsolják a Főparancsnokot minden körünkre.

gammano

A maradék helyre illik még választani valamilyen isteni szettet, amik közül most nekem a fehérre esett a választásom, hiszen a Womath nagyon erős ilyen jellegű paklikba. Anti-mágiával érkezik, ledoglozza a laphátrányt, ráadásul teljesen jól szinergizál a Főparancsnok jelző pusztító képességével. Az utolsó 4 lapunk 2 Homoksárkány és 2 Alakváltó ősköd lesz. Utóbbi szerintem elengedhetetlen egy hasonló lényes pakliba, míg előbbi egyfajta szerelemlap, de azért itt könnyen elősegíti a gyors ölést és korlátozza ellenfelünk defenzív taktikáját is. Szerintem két darabot megéri használni belőle is.

Ezzel össze is állt az 50 lapos paklink, amit a szokásokhoz hűen a kiadó pakliszerkesztőjében is megépítettem, itt.

A stratégia nagyon egyszerű a paklival: minél gyorsabban nullára redukálni ellenfelünk életpontjait. Persze ez nem az a pakli, ahol eszetlenül ki kell rakni a lapokat első körben, általában második körben tudjuk megindítani majd az offenzívát 2-3 lény segítségével. Meg persze ott van az opció, hogy az angyalokkal kicsit kontrollosabb játékot játszunk. Viszont, ami biztos, hogy mindenképpen érdemes néhány dolgot észben tartani a paklival kapcsolatban, főleg a narancslapjaink terén:
– ne feletjsük el, hogy a harmadik körünkben plusz 1 lapot húzunk a Kreátor követő miatt
– figyeljünk a Főparancsnokunk lapelőnyt adó képességére, illetve a jelző levételre is (főleg, ha van Womathunk)
– a Kragoru familiárisának hála minden mágikus védelmű lényünk leszedésként is funkciónál, nyugodtan használjuk el a lényeinket majd lesznek másikak az asztalon (főleg, ha van Kristálysárkányunk vagy Rafaelünk)
– ne felejtsük el a Mardakor ajándékozót, az a plusz 1 lap nagyon sokat számít!

Persze ahogy említettem el lehet térni ettől a verziótól és lehet Lassan járjjal is próbálgatni. Ebben az esetben a Mardakorokra nincs szükség alapból, illetve a Meta-morfra se nagyon, de cserébe lehet olyan lapokat berakni, mint Móka és kacagás meg Varázsrépa.
Remélem megjött néhányatoknak a kedv egy kis Kragoruzáshoz és találkozhatunk majd hasonló összeállításokkal versenyen.