A lápvidék nyomában

Jó pár hónap eltelt már a legújabb HKK kiegészítő, a Homokdűnék, megjelenését követően, mégis a világban kialakult járvány helyzet miatt, nem igazán volt lehetőség próbálgatni az új lapokat kompetitív környezetben.
Ez igaz a kiegészítővel párhuzamosan megjelent promo lapokra is, így a játék legújabb szabálylapjára, az Alanori lápvidékre is. Mivel korlátozó szabálylapként magában hordozza a potenciált a meta kisebb-nagyobb átformálására, így mindenképpen szerettem volna foglalkozni vele kicsit mélyebben is. Igaz, Szabó András már érintette a témát egy rövidebb, Beholderen megjelent cikk keretein belül (itt eléritek az írását), de azért itt is megér egy misét a dolog.

Tesztelés alatt

Mielőtt mélyebben belemennék, hogy mit is tud ez a szabálylap, illetve, hogy én milyen paklikban gondolkodok mellé, nézzük meg röviden hogyan is nyerte el a végleges formáját ez a kártya.
A különböző viszonteladók promóciós kártyái szinte minden esetben úgy indulnak útjukra, hogy a bolt tulajdonosa ad egy alap elképzelést a tesztelő csapat kezébe arról, hogy mit is szeretne, mi pedig utána ízekre szedjük és megjelenik egy totál más lap (na jó, azért nem).
Mivel az Alanor webshop lapjáról beszélünk, ezért az alapötletet természetesen Egyed Dávid szolgáltatta számunkra, ami így nézett ki:

Mocsár – szabálylap
A játék elején ellenfeled 1-gyel kevesebb lapot húz.
Maximum 5-öt használhatsz belőle, minden Mocsár miatt 1-gyel kevesebb lapot húzol. Ha egy követő vagy szabálylap kikapcsolja a játék elején, akkor csak 1-gyel kevesebb lapot húzol.

Őszintén, már nem tudom, hogy pontosan a Mocsár munkanév miért nem felelt meg annyira, hogy véglegesen is ez legyen a lap neve, de azt tudom, hogy viszonylag korán megkapta a kissé hangzatosabb és végül nyomtatásban is megjelent nevét. Természetesen nem csak a neve változott a lapnak. A lényegi része – a kevés lappal indul mindenki – megmaradt, de az eredeti verzióhoz képest ki lett szűrve néhány exploit és finomítva is lett bőven.

Az első szakaszban két fontosabb dolog változott meg a lappal kapcsolatban:
Egyrészt nagyon erősnek bizonyult keresésekkel, különösképpen a ködös vonallal, ami a Ködszellemnek hála nagyon hamar hatalmas tempó- és lapelőnyre tett szert.
Másrészt túlzásnak tűnt az, hogy még az 5 lapos kontrollok is lap nélkül álljanak neki a játéknak, így négy darabban lett limitálva a használata. Pár alkalmat követően így nézett ki:

Alanori lápvidék – szabálylap
X annyi, ahányat használsz belőle (max. 4).
A játék elején ellenfeled X-szel kevesebb lapot húz, te pedig X+1-gyel.
Ha ellenfeled a játék elején kikapcsolja, akkor csak 1-gyel kevesebb lapot húzol. Nem lehet lapot keresni.

Néhány hét erejéig ebben a formában folytatódott a kártya tesztelése, de igen hamar kiderült, hogy követőkkel is eléggé erős kombót alkot. Különösen a különböző lapelőnyt generálóakkal, mint Raia követője, Chara-din követője, Az alvilág ura, Az álmok mestere és társaik, így megkapta a következő sort is:

Hátrány: nem használhatsz követőt és nem kereshetsz lapot.

Ezzel nem csak a követőket, de a már említett Ködszellemet is végleg kizártuk mellőle biztos, ami biztos alapon. Továbbá erős korlátozásnak bizonyult, hogy az ellenfél számára is tiltjuk a keresést, ezért ez a rész bekerült a hátrányába és csak a használóját korlátozza.

A megjelent változathoz képest még egy apróság hiányzik róla, ami nem más, mint a bűbájok kijátszásának letiltása. Erre azért volt szükség, mert egy 12 ultra bűbájjal felálló változat szinte verhetetlennek bizonyult. Plusz a bűbájok között amúgy is sok permanens erőforrás van, mint Kimeríthetetlen tartalék, Bűvös forrás vagy a Bufa bűbája, így jobbnak láttuk kizárni ezek lehetőségét. Persze még így is rengeteg potenciál maradt benne, így némi átszövegezés után már mehetett is a nyomdába:

Mit is tud?

Láttuk, hogy honnan indult és hogy a tesztelés során milyen változásokon esett át a legújabb narancs lap, szóval itt az ideje, hogy kicsit megnézzük mire is képes ez a papíros.
Alapvetően egy korlátozó szabálylapról beszélünk, annyi különbséggel, hogy nem egy folyamatos hatást rakunk rá az ellenfelünkre, csupán erősen redukáljuk a kezdő kezének a méretét. Cserébe viszont mi is csupán 1 lappal fogunk indulni, ráadásul néhány egyéb hátrányt is magunkra rakunk.
Fel lehet tenni a kérdést, hogy akkor mégis mi a fenéért játszanánk vele, ha csak bajt hoz a fejünkre? Erre pedig nagyon egyszerű a válasz: úgy építjük fel a paklinkat, hogy ne zavarjanak ezek a dolgok, míg ellenfelünk játékát valószínűleg rendesen derékba törjük azzal, hogy ennyire kevés opcióval vághat neki a meccsnek. Gondoljunk csak az igen elterjedt epikus követőkre, amik szeretik a paklit telerakni olcsó counterekkel, amik nem sokat fognak így érni.

De lehet említeni a tempó paklikat is, amiknek elég sok lapja szuboptimálisan fog működni a többiek nélkül. Vagy akár egy Lassan járj is kerülhet olyan szituban, hogy valamelyik drágább lapját húzza be és nem tud mellé erőforrást termelni, nem húz semmi tempó lapot, így akár a harmadik körig tétlenül ülhet, ami bőven elég, hogy kirakjunk valmai számára zavaró kártyát.
Illetve nem szabad amellett se elmenni szó nélkül, hogy nagyon sok kártya van, ami a kötelék képességi miatt van a pakliban, aminek viszont kisütési lehetősége értelemszerűen csökken lápvidék mellett. Értelemszerűen az olyan lapok hatékonysága is drasztikusan csökken, mint Rozoga lebuj, Abszolút preventálás vagy A harc elcsitul.

Mindezek tükrében akkor térjünk is rá arra, hogy mit is tudunk kezdeni a lápvidékkel. Alapvetően úgy gondolom, hogy 3 különböző koncepciójú paklit lehet majd rá építeni, úgymint kontroll/good stuff felfogású, gyűjtőgeneráló illetve horda pakli.
A következőkben mindegyikhez mellékelek egy-egy rövid leírást arról, hogy én hogyan fognék neki az összerakásuknak (a nevükre kattintva a Beholder pakliszerkesztőben megtekinthetitek a végleges listákat).

A kontroll

A három változatból először nézzük meg a kontrollos/good-stuff verziót. Ismert tény, hogy a HKK-ban (és úgy általában a hasonló játékokban) a kontroll paklik a legéletképesebb és legeredményesebb koncepciók, mivel általánosságban sokkal több szituációra képesek reagálni, mint egy tempó, kombó vagy horda. Ebből kiindulva én azt tippelem, hogy talán a lápvidékből is ez a verzió lesz, ami jobban megveti majd a lábát a versenyek világában, de ez persze a játékosokon is múlik.
Mivel nem 5 lappal indulunk, így természetesen ez nem egy klasszikus kontroll pakli lesz, nem kell telerakni olcsó reakció varázslatokkal, olcsó semlegesítésekkel és tempóelőnyt generáló lapokkal. Sokkal inkább egy Zarknod bilincse kontrollra fog hasonlítani, amibe olyan lapokat igyekszünk rakni, amik akár több lapelőnyt is képesek számunkra generálni. Az se baj, ha ezek a lapok esetleg kicsit drágábbak az átlagnál, hiszen ellenfelünknek sokkal kevesebb lehetősége lesz olcsón megoldani őket. Nézzük is meg én hogyan vágnék neki ennek a verziónak.
Mindenek előtt természetesen színeket kell választanunk és mivel az Elenios isteni igencsak jól muzsikál emellett a szabálylap mellett – sőt szerintem a legjobb lesz a pakli mellé, főleg majd amikor a Kristályláz is napvilágot lát -, így ez a szín már be is került a buliba 2 isteni lapjával is:

3 Tresed, a hűséges
3 Timera gondolata

Nem hiszem, hogy bármelyiket különösebb módon magyarázni kellene. Tresed, a hűséges egy feltámadó lény, ami a permanens dobatása mellett képes még egy további laptól is megfosztani az ellenfelet, igencsak aljas módon. A húzás fázis elvétele (szerintem) a legerősebb “dobatás” illetve lapelőny generálás a játékban. A Timera gondolata pedig egy nehezen megakadályozható reakció, ami ráadásul cantrip is, így egy tiszta lapelőnyt is biztosít a számunkra.
Ha már így érintőlegesen belementünk a counter szekcióba, akkor haladjunk is tovább ezen a vonalon:

3 Viharszarv
3 Őshangya ostromgép
3 Jégkornis
3 Megtért vámpír
3 Szhet, a sivatagi ősatya
3 Leira, a hangtolvaj
3 Gida

Mivel Sheranban van néhány kellemes, automatikus reakció illetve pár lap, ami plusz előnyt tud számunkra generálni a counterlés mellett, így ő lesz a második színünk.

Viharszarv egy többször elsüthető, automatikus reakció lényekre, ami adott esetben képes levakarni egy idegesítő példányt is akár, míg Szhet, a sivatagi ősatya az egyik legerősebb Homokdűnés lap, aki a viszonylag magas költsége ellenére is tökéletesen fog passzolni a paklinkba, mint brutális kontroll lény.
Az Őshangya ostromgép és a Megtért vámpír egyaránt dobatással képes elnyerni az áhított extra lapelőnyt, a Jégkornis pedig egy dupla laphúzással jutalmaz minket, ha szükséges. A jeges paripa felett talán már kicsit eljárt az idő, de itt a multifunkciós semlegesítése mellett a 3 varázspontos opció is igen gyakran előfog jönni, így szerintem tökéletesen illeszkedik a paklinkba.

Természetesen nem csak a sötétzöld fogja kivenni a részét a counter szekcióból, Leira, a hangtolvaj az egyik legjátszottabb speciális semlegesítés a játékban. Képességével jó eséllyel valamilyen lapelőnyt generáló képességet fog tudni belopni, majd a későbbiekben még egy Szirén csapda is esik belőle, hogy további kellemetlenséget okozzon.Habár jómagam nem szeretem annyira Gidát a körbejátszhatósága miatt, viszont itt, a kevés lap miatt kevesebb lehetőség lesz erre, így komoly fejtörést okozhat majd a feltámadás és a Darwin-díjas elmúlások mestere.

A kontroll paklik másik nagy fegyvere a reakciók és semlegesítések mellett, a leszedések és különböző asztalt kontrolláló lapok, így folytassuk velük a sort:

3 Varkaudar pusztító
3 A sivatag száműzöttje
3 Vadász burástya
3 Király szilmill
2 Kékvérű oroszlán

Habár a pakli bőven összerakható akár csak Elenios és Sheran felhasználásával is, én azért segítségül hívtam a káosz istenét is, hogy néhány lapot delegáljon a csapatba. A Varkaudar pusztító az egyik szerelemlapom a Tükördimenzió kiegészítőből, ami a szabálylapunknak hála nem csak egy szimpla leszedés lesz, hanem ellenfelünk kezét is kezelésbe veszi. A Vadász burástya szintén képes opcionálisan dobatni, adhat némi infót és öléssel is szolgálhat, míg a Király szilmill hálóval, gyógyítással és egy egyszeri laphúzással segíti az ügyünket.

Asztal kontroll terén egy permanens lopással (mondjuk nem is tudom van-e másik), A sivatag száműzöttjével, segített ki Chara-din, míg a játék talán legerősebb nem gyakori lapjából, a Kékvérű oroszlánból is bekerült 2 darab a pakliba. A lila szirén esetében érdemes arra is figyelni, hogy amennyiben nincs mit ellopni akár át lehet adni egy kornist, Leirát vagy egy burástyát az ellenfelünknek, hogy húzhassunk egy lapot.
Ezzel a végére is értünk a paklink gerincét alkotó kontroll lapoknak, viszont, mint minden esetben, itt is gondolnunk kell némi laputánpótlásra is:

3 Teknős gárdista
3 Tleikan áruló
3 Hendiala trükkje

A Tleikan árulót nem kell bemutatni senkinek, bilincsek és börtönök legjobb erőforrása így itt is helyet követel magának. A Teknős gárdista általában lényesebb tempó paklikban kap helyett, viszont a mi paklinkban sem nagyon akad varázslat, így az anti-mágiája ritkán fog szivatni minket, míg az ellenfelünket néha megszabadíthatja egy-két gonosz varázslattól. Fixen lapelőny lesz ide ez a kártya, plusz még egy vállalható testet is ad számunkra. Hendiala trükkjét ugyan első sorban a dupla laphúzás miatt választottam, de nem érdemes elmenni szó nélkül amellett sem, hogy ez egy azonnali varázslat, ami két lapot is képes dobatni ellenfelünk kezéből, ezáltal sokszor véget vetve a körében való tevékenykedésének.

A kontrollos verziónak nagy előnye, hogy viszonylag kevés mindenre kell sideolnia. A háló egyáltalán nem zavarja és bilincs meg börtön ellen is viszonylag kevés mindent kell kiszedni az alapok közül. Az utolsó két említett lapot (a teknőst és a trükköt) mindenképpen szükséges kivenni, de én a Timera gondolatot, és talán a Jégkornist és a Király szilmillt is kicserélném. Helyettük olyan sztárok mehetnek be, mint A nagytanács ítélete, A hitetlen, T. Vlagyimir, B. Jagumir vagy Méregsárkány.
A legkomolyabb ellenfél talán, a mostanában (vagyis amikor utoljára lehetett versenyezni) népszerű, Semleges csatamező lehet, mivel ő vígan fogja tudni játszani a játékát, így ellene érdemes kicsit készülni.

Valószínűleg a kicsit drágább lapokat venném ki és helyettük beraknék néhány olcsó countert meg erőforrást, pl: Demizra, Timera makacskodása, Rozoga lebuj, Rücskös látógömb, Bűvös forrás (az ő esetében figyelni kell, hogy csak mező és Ősi rúna ellen jó!).
Aki nagyon fél a Lassan járjaktól az nyugodtan tud Ősmágikus térfixálót, Csábító papnőt meg hasonlókat játszani, de már az eddigiek között is akadt néhány jó kártya ellene.

A gyűjtőgeneráló

Folytassuk a sort a gyűjtőgenerálós verzióval, ami, mint a neve is mutatja, azzal igyekszik lapelőnyre szert tenni, hogy a paklinkból a gyűjtőbe égetjük az onnan működő és kijátszható lapokat. Az ilyen koncepciók gyakran valamilyen kombóval biztosítják be a nyerést vagy pedig gyorsan igyekeznek lehordázni (vérfarkas) vagy lelőni (vízió) az ellenfelet.
Talán el lehet indulni mind a farkasos, mind a víziós vonalon, de most inkább egy kicsit másabb irányba próbálom meg elvinni a paklit. Természetesen itt is az lesz a fő szempont, hogy minél gyorsabban begeneráljuk a számunkra szükséges kártyákat és így kerüljünk minél előbb előnybe. Most viszont inkább univerzálisabb, sok szituációban hasznos lapokat igyekszem berakni, amik felhúzva is eléggé jók lesznek számunkra. Ezt úgy kell érteni, hogy olyan lapok, mint a Búvópatak vagy a Suu’zy csillogása nem fognak beférni hiszen a játék elején felhúzva kikaphatunk amiatt, hogy semmit sem tudtunk velük kezdeni.

Na, de nézzük is, hogy fog kinézni a paklink. Természetesen minden gyűjtőgeneráló paklit egy jó adag égetéssel illik kezdeni és mivel 1 lapról indulunk így nem kell fukarkodni a használatukkal:

3 Gnorrathi vérfarkas
3 Fekete patkány
3 Nekromanta pálca
3 Morgan rontása
3 Morgan szelleme
3 Megrontott lélek
3 Jég bogyola

Végül ezt a 21 lapot ítéltem elég jónak, ahhoz, hogy beférjen. A Gnorrathi vérfarkas, Fekete patkány és Jég bogyola, habár szerényebb mennyiséget generálnak, de nagyon olcsó lapok és jó eséllyel többször is működni fognak, de utóbbi kettő akár leszedésként funkcionálhat.

Van még 3 kisebb generálásunk, amik ugyan csak egyszeri alkalommal teszik a dolgukat, mégis meg van a saját kis pluszuk, ami miatt eléggé jók. A Megrontott lélek a megjelenése óta minden gen pakliba benne van, hiszen a gyűjtőbe dobatva máris lehet tovább forgatni lapokra, ha meg behúztuk akkor visszavehet nekünk valami hasznosat. A Nekromanta pálca körönként képes játékba hozni egy lényünket, míg a Morgan szelleme pedig egy nagyon olcsó lény, ami egy kicsit lecsipeget az ellenfél paklijából is, ami elég hasznos lesz számunkra, mint azt majd látni fogjátok.

Az utolsó generálásunk, a Morgan rontása lesz. Habár ez a lap egyidős a Megrontott lélekkel, mégsem tudott olyan sokáig a metában maradni, lévén, hogy picit magasabb a költsége és hogy azonnaliként nagyon sebezhető volt. Itt viszont sokkal nehezebb lesz bármit is megakadályozni, így tökéletesen passzolni fog a paklinkhoz. Amellé, hogy 8 lapot generál nekünk, igen magas százalékban cantrip is lesz. Ráadásul képes az ellenfelünk pakliját a Semmibe égetni, ami igencsak hasznos, hiszen ez lesz az egyik nyerési opciónk (ugye a szellem és a bogyola is képes erre).
És ha már szóba került az ellenfelünk paklijának elégetése, akkor nézzük meg milyen lapjaink lesznek még, amik segédkezhetnek ebben nekünk:

3 Védelmező motyogó
3 Motyogó kínzómester
3 Végtelen formázás
3 T. Vlagyimir

A motyogó duót talán nem kell senkinek sem bemutatni, a 11. kiadás megjelenését követően elég gyorsan berobbantak a köztudatba a Korlátozásnak hála. A Védelmező motyogó folyamatos laputánpótlást biztosít, miközben képes kicsit az asztalt is kordában tartani némi dermesztés- és álomjelző segítségével, míg a Motyogó kínzómester folyamatosan terrorban tartja ellenfelünk kezét és szépen csipegeti el a pakliját.

A következő két lap nem feltétlen ebbe a kategóriába tartozik, hiszen mindegyiknek van sokkal fontosabb funkciója is, mint a ledeckelés, de most vegyük ide őket. A Végtelen formázás a Motyogó kölyök nevezetű token segítségével gyorsíthatja meg nekünk az égetést, de természetesen sokszor nagyon hasznos lesz a visszavétele is. Meg amúgy tokenek közül sem feltétlenül a motyit fogjuk elsődlegesen választani, de azért érdemes észben tartani ezt is.
T. Vlagyimir elsőre talán kicsit kilóg a paklinkból, de mindenképpen szerettem volna valamit, amit igazán megéri visszavenni a gyűjtőből vagy beidézni a pálcával. Meg hát egy ilyen erős tömegirtás sosem árthat, így nem hiszem, hogy megbánjuk majd a használatát. A képessége pedig nem keresésnek, hanem pakliból dobásnak számít, így szépen besegíthet a többieknek. Ráadásul mindezt célzottan teheti meg, így rengeteg információval szolgál majd számunkra.

És habár én most kihagytam, azért érdemes megemlíteni a Szörcsögő motyogót, ami szintén nagy segítséget nyújthat a ledeckelésben.
Persze meg kell még támogatnunk a paklit egy kicsit, így a kontrollos verzióból ismert, gyűjtőből működő lapok itt is bevethetőek:

3 Tresed, a hűséges
3 Timera gondolata
3 Leira, a hangtolvaj
3 Gida

Még két szett kártyának maradt hely a pakliban, amely helyekre egy visszavételt és egy szerelemlapot suvasztottam be:

3 Motyogó vérfarkas
3 A felejtés ára

A Motyogó vérfarkas elsősorban a visszavétel miatt került be, de nem utolsó sorban adhat némi extra lapot a gyűjtőnkbe vagy akár besegíthet ellenfelünk kisemmizésébe is. A felejtés ára egy általam igencsak kedvelt lap, ami nagyon gyorsan nagy nyomást helyezhet ellenfelünk életpontjára és annak lényeit is kordában tartja, ha szükséges. Amennyiben gyorsan szeretnénk nyerni, akkor a Rhatt víziót és egy Végtelen formázás szeretnénk a gyűjtőnkben látni.

Ezzel a változattal a Zarknodos szabálylapok a legkisebb mértékig sem zavarnak majd minket, így ezekre nem kell különösebben sideból készülni. Drágítás ellen lehet használni némi ingyen tempót (Búvópatak, Suu’zy csillogása), amik akár csatamező ellen is bevethetők, de a letiltó szabálylap ellen a már említett A hitetlen is nagyon jó lehet, illetve stabilizálhatjuk kicsit a gyűjtő játékunkat némi generálással (Totyogó motyogó) és pár hasznos vízióval (pl: Mentális tortúra) is.

Ami nagyon fontos, hogy itt bizony nem egy bizonyos pakli lesz a nemezisünk, hanem egy kártya, aminek a nevét minden gyűjtőgeneráló rajongó félve mondja ki, Kyb’er, a csontangyal. Ez az egy lap sajnos egymaga teljesen megveri a paklinkat és amióta a Mardakor misztikust lehet kiegészítő pakliba játszani azóta sajnos az sem segít rajtunk, hogy Raia nem egy túl népszerű szín (ugye sideból használnak 1 misztikust és 2 csontangyalt). Ha látjuk ellenfelünk sidejában ezt a lapot, akkor érdemes lehet csökkenteni a generálásaink számát (vagy akár egészében kicserélni) és néhány masszívabb, kontrollosabb lapot játszani helyettük. A teljesség igénye nélkül néhány, ami eszembe jut: Anyamotyogó, Vén toportyán, Pusztító motyogó, Kékvérű oroszlán, Szikráció.

Természetesen mint minden paklit így ezt is össze lehet rakni másféleképpen is. Például nagyon szemeztem egy olyan verzióval, ahol Rhatt helyett lila van, hiszen a Virulens yathmog eléggé erős lehet egy ilyen környezetbe, de az a változat sokkal jobban hajazott volna a kontrollos verzióra és szerettem volna, ha a különböző koncepciók minél inkább eltérnek egymástól. Ez inkább egyfajta hibrid lenne a kontroll és a generáló között félúton, fekete, kék és lila színek felhasználásával, de gondoltam egy gyors említést megérdemel azért.

A horda

Befejezésként lessük meg a szabálylap egy tempósabb, hordásabb változatát is. Az eddigiekkel ellentétben itt abszolút a tempóra és a végtelen mennyiségű laphúzásra fogunk építkezni és minél előbb próbáljuk lényeink segítségével nullára csökkenteni ellenfelünk életpotját. Persze ez azt is jelenti, hogy bizony ez a verzió lesz a legérzékenyebb mind a Zarknodos szabálylapokra, mind az egyéb korlátozásokra, mint a drágítás vagy a háló. Ugyanakkor rengeteg olcsó, cantrip lapunk lesz, így egy semmilyen korlátozást nem használó pakli nehezen fogja tudni megállítani a pörgésünket.
Ezt elősegítendő természetesen dukál a pakliba egy adag nagyon olcsó, cantrip lap:

5 Yeti csemete
3 Yeti mumifikátor
3 Szörcsögő motyogó
3 Ryuku őrtorony

A Yeti csemetét és a Szörcsögő motyogót nem hiszem, hogy különösebb módon firtatni kellene. Évek óta alapjai minden feketével felálló tempó paklinak (pl.: Villámháború), még annak ellenére is, hogy a zanszilánk szabály változtatásával némileg gyengültek. A Yeti mumifikátor az egyik új lap, ami talán életet lehel kicsit a hideg koncepcióba. Alapjáraton csak egy sima cantrip lény, de ha van mellé néhány hasonszőrű társa akkor komolyabb erőforrást is termelhet számunkra. Nem egyszer megeshet, hogy 1-ért termel nekünk 3-4 varázspontot és mehet tovább a cantrip vonat.

A Ryuku őrtorony szerencsére továbbra is építhető, így piszkosul olcsón fog jönni és el sem tudom mondani, hogy mennyire hasznos a butítós képessége. Amikor meg épp erre jár egy kis madárka, akkor akár besegíthet kicsit az ellenfelünk életpontjának csökkentésébe is… de erről később.
Ha már említésre került a mumifikátor kapcsán, hogy nem árt, ha akad mellé némi hideg szinergia, akkor lessük csak meg gyorsan, hogy miket is találunk még ezekből a színekből (nyilván feketéből találunk még bőven, de most nem őket válaszottam):

3 Pattanóböde
3 Jégsüvítő

A Jégsüvítő igazából a fenti szekcióba is kerülhetett volna, de akkor szegény böde itt árválkodna egyedül. Meg amúgy is, nem egy, hanem két lapot is húzat velünk így egy fokkal jobb, mint a tempó cantrip lényeink. Ráadásul van egy kellemes jéglehelete is, ami egy-két csemete mellett igen hűvös vendéggé teheti az őrposztban.
Na, de akkor nézzünk rá erre a Pattanóbödére, mit is tud. Természetesen, mint a pakli nagy része, ő is képes lapot húzni, ráadásul egész szép mennyiséggel is megjutalmazhat minket. Ez mellé viszont nagyon szépen tudja kontrollálni számunkra az asztalt: szedegeti a kisebb lényeket (csemete mellett a nem olyan kicsiket is) vagy kikapcsolja a zavaró lapokat. Természetesen ő is nagyon jól fog muzsikálni a lappal, amire az őrtoronynál már utaltam.
Ha már a kis barna, fagyos szörny kapcsán szóba jött, akkor nézzünk még némi masszívabb lapelőny termelést is:

3 Womath
3 Bím, a nyugati homokdzsinn
3 Minotaurusz főszakács
3 Védelmező motyogó

A kis cuki, kérődző Womathot ismeri mindenki – általában rémálmaiban találkozik vele az ember – és ebbe a pakliba is igencsak gusztustalanul fog működni. Magára a fehér színre is nagyrészt miatta esett a választásom, nem kell magyaráznom miért is lesz ide tökéletes, haladhatunk is tovább.

Bím, a nyugati homokdzsinn remekül funkcionál egy 1 zanszilánkos cantrip lényként is, de némi felgyűlt mana mennyiségnél 3 lapot is ajándékozhat nekünk. A másik barna csoda, a Minotaurusz főszakács, szintén rengeteg lappal hálálja meg a belevetet bizalmat. Legtöbbször a kirakása utána kétszer növeljük az izmokat rajta, majd amikor legközelebb jövünk elhúzzuk 3 kártyára, hogy aztán ezt minden körünkben megismételhetjük vele. Azért néha érdemes visszavenni egy-egy másik lapunkat is, de legtöbbször csak magát fogja járatni a kezünk és asztal között.
A fekete még egy lappal képviselteti magát a laphúzó szekcióban, mégpedig a Védelmező motyogóval, ami a folyamatos húzás mellett, szinte a játék végéig kikapcsol egy lapot és távol tartja a lényeket az őrposzttól. Ha esetleg zavar a hálója akkor szinte biztos lesz minek feláldozni vagy lesz mivel kikapcsolni, így ez ne rettentsen el senkit se a használatától, mellette is nagyon szépen fogunk tudni pörögni.

Habár alapvetően hordák vagyunk, azért nem árt valami minimális kontrol játék is az eddigiek mellé:

3 Antimágikus goblin
3 Gárdakapitány
3 Hópárduc
3 Megrontott trikornis
3 Oázisfészkelő

Counterből viszonylag keveset fogunk használni, de azért pár szett beférhet. Az Antimágikus goblin és a Hópárduc is némi védelem látja el minket az ellenfél próbálkozásaival szemben, de alternatívaként levakarhatnak némi zavaró ellenállást az asztalról is. Ha egy kis hópehely ikon is lenne a cicán, tökéletesen szinergiát biztosíthatna pár másik lapnak, de ne legyünk telhetetlenek. Gárdakapitány tevékenykedik még a counter részlegen, akivel további lapokra meg némi plusz sebzésre tehetünk szert, ha nincsen szükség a semlegesítésére.

Akadnak ugyan már leszedéseink illetve némi dermesztés is, de azért nem árt ha erősítjük kicsit ezt a szekciót is – muszáj lesz eltakarítani a gyógyításokat és hálókat a játéktérről. A Megrontott trikornis egy olcsó, általában cantrip, leszedés, ami korrekt méretével a csatában is helyt fog állni, míg az Oázisfészkelő izomban szerényebb ugyan, de kifejezetten hasznos és idegesítő képességekkel rendelkezik azon túl, hogy a lapot ő is visszaadja számunkra. A körönkénti dermesztés mindenképpen hasznos képesség számunkra és mivel feltámad a saját körünkben akár kettőt is oszthatunk, ha úgy jön ki a lépés.

Az, hogy letiltja ellenfelünk számára a gyógyulást irtózatosan hasznos egy hordának, ahogy az is, hogy az esetleges sebző varázslatokkal és képességekkel nem fogja tudni leszedni a lényeket. És persze ez utóbbi képességet mi is ki tudjuk használni, mint arra már halványan utaltam. A Ryuku őrtorony, illetve a Pattanóböde is képes a segítségével ellenfelünk arcát megkínálni némi sebzéssel, sőt utóbbi 1-2 Yeti csemete társaságában halálos is lehet. Ha a Womath nem lenne elég a fehér szín mellett, akkor talán ez a madárka meghozza a kedvet Raia istenéhez.

A maradék 3 helyre még 1-1 darabot raktam be pár erőforrás vízió lapból:

1 Vízióféreg
1 Végtelen formázás
1 Az elemek illúziója

A Vízióféreg és Az elemek illúziója tökéletes, olcsó laphúzások, így ez lesz a fő funkciójuk, habár se a gyógyítás, se a visszavétel nem egy rossz side képesség. Igaz a Végtelen formázás sokkal jobb visszavétel, mint a másik fekete vízió, de talán a token termelése lesz az, ami elsősorban hasznunkra válhat ebben a változatban. Kiépült asztalnál egy Animált csontváz gyorsan véget vethet a meccsnek, vagy betárazhatunk a következő körre egy végzetes Moa torpedót, de persze nem szabad megfeledkezni az örökéletű Főnix fiókáról sem. Végtelen lehetőség rejlik a kis tokenek termelésében.

Ahogy említettem és ahogy látható is ez a verzió az, ami a legérzékenyebb a Zarknod bilincse és Zarknod börtöne szabálylapokra, így a kiegészítő pakli tetemes része ezek ellen lesz hasznos. Mivel ezt a verziót már volt lehetőségem élesben is kipróbálni, így egy leheletnyivel több időt fektettem a sideba, szóval fussunk gyorsan végig rajta:

Az Ősmágikus térfixálón kívül minden mást be lehet rakni a letiltó szabálylapok ellen, így 27 lapot vagyunk képesek cserélni, ami egy elég szép arány. Sajnos – vagy éppen inkább szerencsére – nem volt lehetőségem megnézni Zarknodos pakli ellen, így nem tudom megmondani, hogy elég-e a side ellenük vagy sem.
A laphúzás letiltása mellett a másik zavaró dolog a paklink számára, ha ellenfelünk némi drágítással helyez minket tempón kívülre – ezért is a térfixáló -, így nem árt, ha a bilincs elleni lapok között akad néhány, ami Lassan járj ellen is hasznos. Erre tökéletesek az olyan lapok, mint A Dungeon szelleme vagy az Immunis krakoch, amik mind drágítás ellen mind bilincs ellen arra hivatottak, hogy már a játék korai szakaszába nyomást helyezzenek az ellenfélre és nehezen megoldható szituációt teremtsenek számára.
A Vén toportyán, az Anyamotyogó, a Kristálymágus és A nagytanács ítélete egy kis kontroll játékot tesz számunkra lehetővé drágítás/bilincs ellen. A vérfarkas és a mágus igen komoly lapelőnnyel ajándékozhat meg minket, míg a motyogó még járj ellen is képes jó pár kulcs lapot elcsípni a képességével.

A side maradéka pedig némi gyűjtő játékra ad lehetőséget bilincs és börtön ellen. Gida egy nagyon nehezen megoldható counter és leszedés, Daes Mo’ran egy igen kellemetlen semlegesítéssel rendelkezik, míg A hitetlen szinte nélkülözhetetlen eleme minden szabálylapos koncepció kiegészítő paklijának. Semleges csatamező ellen különösebben nem szükséges side lapokat tartani, mivel a szabálylapunk nélkül is tudjuk játszani a tempó játékot, de azért a színtelen kalandozó ebben az esetben is be rakható a csapatunkba kis stabilizálás érdekében.
Érdemes még a Harangmestert illetve a hálós lapokat megemlíteni, mint potenciális ellenlapok, ám ezek ellen sem kell külön side lapokat fenntartani. A követő ellen a tapasztalatom az volt, hogy őt jobban zavarja a kevés lapról indulás és, hogy 4. körben egy követő törés után védtelen lesz a rohamunkkal szemben. A hálós lapokra pedig alapból nagyon jól fel van készülve a pakli leszedésekkel és dermesztésjelzőkkel.

És ezzel a végére is értünk annak, hogy én milyen lehetőségeket látok az Alanori lápvidék szabálylapban. Persze ezek mind az én gondolataim voltak és ezer másik színkombinációban és módon lehet bármelyik verziót összerakni. Remélem minél több változatot láthatunk majd a versenyek folyamán a játékosoktól, mert tényleg végtelen lehetőség rejlik ebben a kártyában. A végére ide rakom mind a három verzióból a végleges listát még egyszer (a megfelelő képre való kattintással eléritek):

Azt, hogy nektek melyik verzió tetszik a legjobban, vagy hogy ti hogyan raknátok össze, nyugodtan osszátok meg a kommentek között. Ahogy azt is, hogy van-e esetleg olyan pakli amiről szívesen olvasnátok egy hasonló (ha nem is ennyire hosszú és kimerítő) cikket, paklileírást.