Beszámoló: Hogy neveld a sárkányodat!

Már két hete megjelent a legújabb HKK kiegészítő, a Roxat céhei, mellyel egy új laptípus érkezése mellett megannyi koncepció kapott újfent erősítést. A megjelenés utáni héten az Excelsiorban már lehetett is használni az új kiegészítőt, így én is megragadtam a lehetőséget az új lapok kipróbálasára. Ezúttal a sárkányokat forgattam meg egy számomra tetszetős felállásban, erről olvashattok most egy rövid kis beszámolót.

A pakli

A sárkányok vitathatatlanul az egyik legnépszerűbb elemei minden fantasy világnak, így természetes a Túlélő Földjéről valamint a HKK világából sem hiányozhatnak. Mindig is szimpatikusak voltak ezek a pikkelyes, behemót szörnyetegek, de amióta játszom nem igazán akartak összeállni egy paklivá, hiába voltak köztük erősebb és népszerűbb darabok, maximum 1-2 példány bukkant fel itt-ott magányosan. Ennek oka persze lehet az is, hogy szegények eléggé szét vannak szórva a színek között, így nehéz őket egy paklivá összeállítani, de az se tett túl jót nekik, hogy az epikus követőjük nem lett a legacélosabb darab a többihez képest mérve. Most viszont egész szép számú szárnyas szörnyeteg jelent meg, ráadásul csupán három színben, így végre összeállhattak egy partiba.

Mivel a sárkányok jellegzetessége sajnos annyiban kimerül, hogy mindegyik viszonylag drága és masszív statokkal rendelkezik, ezért adta magát, hogy a kedvenc szabálylapommal, Lassan járjjal támogassam meg éles karmokkal megáldott fenevadjaimat. Ezzel is védve őket és persze a saját életpontomat az ellenfelek olcsó lapjaitól. Természetesen nem árt némi tempó sem, így a narancslapom mellé csaptam még a sárkányok saját követőjét, a Sárkány úrnőt. Amellett, hogy permanensen olcsóbítja a lapjainkat és ad némi minimális statot, még rezisztenciát is biztosít az amúgy sem túl védtelen sárkányaink számára, ezáltal brutálisan nehezen megoldható szörnyetegekké téve őket. Nézzük is meg végül hogyan nézett ki a pakli.

Az új sárkányok közül szinte mindegyik helyet kapott a buliban, egyedül a Hullámsárkány maradt ki, őt nem éreztem szükségesnek. A többiek viszont elég jól teljesítettek, talán a Sheran védősárkány az amit kihagynék, mert nem igazán volt rá szükségem egyszer sem, ha fel is húztam inkább eldobtam a Kertészek céhének, hogy egy jóval nagyobb társa rakhasson terrort az asztalra.
A céheimhez összesen 12 aktiváló lappal (Penge Borisz, Virág, Xeron, az agg és Lávasárkány) játszottam, ami bőven elegendőnek bizonyult. Természetese első sorban a Kertészek céhét akartam aktiválni, hiszen így még olcsóbbá válnak a sárkányok, ráadásul egy követő törés esetén is elég jól tempóba rakhat. Illetve a pakliban van 2 darab Kurtz is, ami szintén a Sheran céh miatt került be, hogy fixen legyen mit dobni neki. Többször is nagyon jól jöttek ilyen célra.
Még röviden megemlítem a két ultra ritka lapot, amit felhasználtam a paklihoz: Fókuszálás és Sárkányfészek. Valószínűleg egyik sem meglepő választás. A kék általánosból 1 darabot játszottam, ha esetleg elhuzódna a játék akkor legyen egy tripla laphúzásom, amivel jó eséllyel le tudom zárni a játékot. A Sárkányfészket talán még ennyire sem kell magyarázni. A követő miatt egy zanszilánkért jö és persze ő is megkapja a rezisztenciát, így egy nagyon nehezen megolható építmény lesz. A használatának a fő indoka az RC-s nem gyakori sztár, Xeron, az agg. Elég kemény minden körben kikérni egy lapcountert vele. A zöld kalandozó mellett még használtam a Topáz drakónt és a Lohd Haven familiálisát 1-es költségből és finishernek beraktam a Homoksárkányt illetve a Vámpírsárkányt is a fészekbe, hogy onnan kikelve bevigyék a végső csapást.

A mérkőzések

Mint említettem a paklit a január végi Excelsioros versenyre raktam össze, így lássuk hogyan alakultak a mérkőzéseim.

1. kör | Simon Richárd – Korlátozás
Az első fordulóban Ricsi 3 Tolvajok céhével felálló tüzes Korlátozása ellen játszottam. Alapvetően ez egy egészen kedvező felállás az ilyen jellegű járjaknak, de azért biztos, ami biztos alapon sikerült megdobnom a kezdést. Ugyan Ricsi a játék elején tudott dobni egy Lávasrákányt és egy ősmágiás lapot (Termomágikus indikátor) is ki tudott rakni az első körében, túl sokáig nem tartott, amíg a pikkelyes banda leütötte a életpontját. A második körében még egy Mhnúmeniszt ki tudott rakni védekezni, de kevésnek bizonyult.
W | 1-0

2. kör | Csető Zsolt – Terik-von kincstárnok
Ez már egy sokkal kellemetlenebb ellenfél, hiszen a moák között nagyon sok járj kompatibilis darab van. Zsolti megdobta a kezdést és első körében nyitott is egy Tian-kris szabómesterrel, illetve nem volt rest forgatni a követőmet sem. Passz után következhettem, kiraktam egy Virágot, aktiváltam a Kertészek céhét, ütöttem 3-at és a kezemben egy Északi tűzsárkánnyal és egy Méregsárkánnyal vártam a következő körömet, hogy befejezhessem a játékot. Sajnos a második körében ki tudta dobatni a kezem és le tudta ütni a Virágomat, így elmaradt a nyerésem. Ezután vége láthatatlan vergődés kezdődött, ahol mindketten húztuk a rosszabbnál rosszabb lapokat. Asztalról előnyben volt a Tian-krisnek hála, de egy Sárkánykővel és egy Művészek céhe által kiosztott 3 álomjelzőnek hála túléltem, addig, amíg mindketten topdeckre éltünk. A én utolsó körömben aztán lejárt az idő és habár már volt lényem az őrposztban nem tudtam megnyerni a meccset a körömben. Innen már talán jó lettem volna egy következő körös Fókuszálással, de ezt már nem tudjuk meg. Így egy baráti döntetlen lett.
D | 1,5-0,5

3. kör | Dárday Gergely – Phukhi
Gice ellen is sikerült megdobnom a kezdést, 1 varázspontból már passzoltam is. A játékot ő is egy Termomágikus indikátorral kezdte, amire én válaszul beszakítottam a körét Sárkánykővel. Végül ez igen fontosnak bizonyult, hiszen így elbukott egy epikus olcsóbítást, ami járj ellen nagyon hasznos lenne. A második körömben megindítottam az offenzívámat egy Méregsárkánnyal. Gice még egy Orgling ősanyával megpróbálta tartani magát, de a harmadik körömben le tudtam ütni az életpontját.
W | 2,5-0,5

4. kör | Györki Dávid – Lassan járj!
Itt Dávid kezdhetett, ami nem jelentett túl sok jót. Első körét elpasszolta, ahogy én is. Második körben kirakott egy Teknős pergamengyűjtőgetőt, amire dobnia kellett egy Zu’lit kísérletét és keresett egy Móka és kacagást. Mivel ki kellett dobnia a counterét, így Sárkánykővel megtudtam akasztani a meginduló körét. Aztán a saját körömben érkezett egy Lávasárkány aktiválta a két céhemet és még kifért mellé egy Méregsárkány is. Ezzel már nem tudott mit kezdeni, főleg, hogy láttam a kezét a körében. Két Alligátorteknőst is húzott, varázslatok viszont nem voltak mellé.
W | 3,5-0,5

5. kör | Pásztor Szabolcs – Melák, az óriás + Hálócsapda
Na itt nagyon fontos volt, hogy megdobjam a kezdést és szerencsére sikerült is. Törtem a követőt és még leraktam egy Pikkelyes burástyát is. Első körét elpasszolta, így tudtam használni a burástya képességét, ami miatt a második körömben már csatlakozhatott is mellé egy Kifejlett sárkánykígyó. A következő két kört még túlélte egy Sárkánykő és egy Az idő vasfoga segítségével, de utána hiába fért ki egy 4 manás óriása, a Művészek céhével megtudtam oldani. Az ötödik körömre már nem maradt semmi trükk a tarsolyában és így be tudtam vinni a végső sebzéseket.
W | 4,5-0,5

6. kör | Gergely Ferenc – A kaladozók védőszentje + Lassan járj!
Hát itt sem ártott a kezdés, mert a követő törés itt is igen hasznos volt. Tian-kris és Buckaquwargok segítségével tartotta magát, és az Északi tűzsárkányom képességére is volt egy Moa homokfutó nála, de aztán a sárkányból nálam is jött egy bucka gyerek és másodjára már nem tudta megvédeni az asztalát a sárkánnyal szemben. Ez végül végzetesnek bizonyult.
W | 5,5-0,5

7. kör | Makó Gergely – Lassan járj!
Picit úgy érzem, hogy egész évre sikerült eldobnom a szerencsémet, hiszen megint kezdhettem. Első körben ki is raktam egy Pikkelyes burástyát, amire Gergőnek volt egy Rhatt robajló dühe nevű csodalapja. Szerencsére a burástyán van egy jelenés, így ki is kértem a Burástyakölyököt, jól lesz az még zanszilánknak. Nála első körben jött egy Ewgbert tornya és már jöhettem is. A burástyámmal megpróbáltam felépíteni egy Sárkányfészket, amire válaszul egy Eleonóra érkezett a torony jelzőiből és egy B. Jagumir dobásából. Így semmilyen kerete nem maradt, így minden probléma nélkül jöhetett két manából és a kölyök áldozásából egy Niotherg. A piros sárkány lebontotta a sárga építményt, majd adott 4 manát és 2 lapot. Ezek között volt egy Buckaquwarg, ami visszarakta játékba a fészket és az erőforrás sárkányt, ami újfent 4 manával és 2 lappal gazdagított. A köröm végére volt az asztalomon két darab Xeron is, ami körbejátszhatatlannak bizonyult Gergő számára. Eleonórával még ütött, de aztán a következő körömben felmorzsoltam.
W | 6,5-0,5

Végül kis szerencsével sikerült megnyernem az első Excelsioros versenyt, ahol a Roxat céhei lapjait lehetett használni és így egy Mardakor céhmesterrel lettem gazdagabb. Közben úgy alakult, hogy a szintén azon a héten tartott, Velvárt Laci által szervezett, budapesti versenyen is részt veszek és mivel nem volt időm új paklit építeni, így még egy körre elvittem a pikkelyes bandát.
Mivel itt engedett volt a 2018-as szett és lehetett az RC lapokat használni, így a Sheran védősárkányát a Lassan járj paklik korábbi sztárjára, Tleikan manapilonra cseréltem. Nézzük mi történt ezen a versenyen.

1. kör | Panyik Zoltán – Ősi rúna
Az Ősi rúna nem egy túl jó barátja a Lassan járjnak, ráadásul Zoli a dobást is megnyerte. Nem tudtam milyen paklija lehet, mivel Zoli már régen nem egy aktív játékos és fogalmam sem volt mit kérhetett kölcsön vagy mit építhetett meg. Kezdésként betörte a követőmet és egy A fémek mesterével aktiválta az egyik barna céhét. Igen hamar kiderült, hogy egy KF-es, ereklyés paklit épített Zoli, eléggé kezdőbarát verzióban. Az első körömben egy Pikkelyes burástyára futotta tőlem, aztán csak néztem, ahogy az ereklyés csodák pörögnek a második körben. Úgy adodótt, hogy a második körömet is megéltem. Itt egy Xeronnal tudtam aktiválni a Kertészek céhét, így egy Kurtz keresés után kifért egy Méregsárkány, ami megoldott két lényt és felment az őrposztba arcoskodni. Aztán Zoli harmadik körében lejárt az idő, így nem lett vége a meccsnek. A pörgésre egy harmadik körös T. Vlagyimirom lett volna válaszként, de utána Panyik úr negyedik körébe semmi beleszólásom nem maradt volna. Ha jobban ismeri a lapokat és picit gyorsabban pörgeti a pakliját lehet megvert volna időben.
D | 0,5-0,5

2. kör | Kocza Tibor – Alanori lápvidék
Tibi is megdobta a kezdést amivel élt is, törte a követőmet és passzolt. Ugye ellenfelem szabálylapja miatt üres kézzel kezdtem a játékot, így jót kellett húzni topdeckre. Az első lapom egy Lohd Haven sáhkánya volt, ami végülis nem rossz. Ha meg lett volna a követőm, akkor ki is fért volna első körben. Így viszont passzoltam. Ellenfelem egy eldobott Yeti mumifikátorral kért egy Yeti csemetét, ami elkezdte megcsócsálni az életpontomat. A második lapom szintén egy Lohd Haven sáhkánya volt, így elpasszoltam ezt a kört is. A harmadik körében jött még valami lény, de nem jelentettek közvetlen fenyegetést, így a harmadik körömben egy Méregsárkánnyal és az egyik Lohd Haven sárkánnyal rövidre zártam a meccset.
W | 1,5-0,5

3. kör | András Bence – Antimágikus Rakshallion + Ősi rúna
Kaptam még egy rúnát, szintén egy pörgős paklival karöltve. Szerencsére itt sikerütl megdobni a kezdést, így kezdhettem is. Egy Hendiala familiárisát ki tudtam rakni az első körömben, amire válaszol AB első körében egy Homokféreg által kirakott Perzselő homok és egy Roskadt vityilló is érkezett. A második körömben kiraktam egy Niotherget, ütöttem 6-ot és elhúztam a lényt. Még egy Pikkelyes burástyát ki tudtam rakni, mad a háló miatt passzolnom kellett. A gyógyulási fázisomban AB még lelőtte a piros építményét egy A harc elcsitullal, így húzott két lapot. A második körében kicsit megpörgette a témát, érkezett Orzag bilincse és Sztatikus gólem is. A harmadik körömben kiraktam egy Sárkányfészket és kértem egy Wyvernt, így a Perzselő és az Orzag miatt 0-ra csökkent az életpontom. Xeronnal aktiváltam a Kertészek céhét így kifért egy T. Vlagyimir, ami ugyan levitte az asztalát, lesebződtem mínusz 2 életpontra. Volt a kezemben még egy Buckaquwarg, ami visszahívta a fészket és a Niotherget, amin mivel nincsen korlát a Vlagyimirból 7 varázspontot és 4 lapot nyertem. A quwarg felgyógyított 1 ÉP-re, majd még egy Niotherg és egy Északi tűzsárkány érkezése után ütöttem 21-et.
W | 2,5-0,5

4. kör | Makó Gergely – Lassan járj!
Jöhetett a visszavágó a szerdai meccsünk utá. Habár a kezdés megint nálam landolt most egy elhúzódó meccset játszottunk Gergővel. Annyira elhúzódott, hogy nála egy T. Vlagyimirre is futotta a keretből. Itt el is dőlt a játék, hiszen nálam volt az asztalon egy Kifejlett sárkánykígyó, ami leesve beadott két darab Ifjú sárkánykígyót, amik ketten együtt sebeztek 6-ot a legendás kalandozóba, így megváltunk a kezeinktől, ami ellenfelemet érintette rosszabbul. A következő körös topdeckem egy Lohd Haven sáhkánya volt, ami levette két lényét és tudtam eleget ütni. Igazából itt szinte bármi jó lett volna már, hiszen még megvolt a Fókuszálásom a pakliban.
W | 3,5-0,5

5. kör | Györki Dávid – Villámháború
Dávid ezúttal nem járjjal játszott, hanem egy drágítás ellenes Villámháborút hozott. Szintén sikerült kezdenem, amit ki is használtam. Első körben egy Tleikan manapilonnal tudtam kezdeni, ami létre is jött. A kezemben volt még egy Lávasárkány és egy Hendiala familiárisa és úgy voltam vele, hogyha a familiárist meg is fogja a pilon miatt kiférhet a piros sárkány. Végül ez is történt. Csillámtündér fogta a kék sárkányt, majd a pilon áldozásából és 2 jelzőből jött is a Lávasari, ami beaktiválta a két céhemet és csavart egy hatost arcba. Még egy Fekélyes burástyát kijátszott ellenfelem, hogy némi tempóval kezdhesse a második körét. Első körében jött nála egy Goblin katapultőr meg feltolta a két lényt védekezni. A sárkányom még az egyiket lelőtte, majd következhettem. Gyanús volt, hogy 1 manát betartott, így egy csontból egy Sárkányfészekkel nyitottam hátha van rá valami. Végül egy Leirája volt a képességére, amivel Xeront akartam kérni. A maradék manámból még kerestem egy Kurtzot, amit eldobva a Sheran céhnek kifért egy Méregsárkány, ami levette az őrposztban lévő lényt és a két nagy dögöm leütötte nullába.
W | 4,5-0,5

Ezzel végül a második menetet is sikerült behúzni a sárkányokkal egy héten belül. Személy szerint élveztem a játékot a paklival és viszonylag erős koncepciónak is gondolom. Pörgős versenyre mindenképpen tudom ajánlani annak, aki szereti ezeket a mitikus lényeket, de bátrabbak rendes versenyen is kipróbálhatják, habár side után kicsit sérülékenyebbnek érzem.
Remélem más is megforgatja majd a kis tűzokádókat rajtam kívül!