Hajók építők nélkül

Miklós ugyan már írt a múlt héten egy hajós összeállítást, ugyanakkor, ahogy említette is, a paklit nem csupán a saját epikus követőjükkel használtuk. Nagyon szerettük az Asz-phalttal is, de az Építő rakshalliont is próbálgattunk vele. Ez utóbbi kapcsán egyetlen problémám volt: egész egyszerűen négylapos kezdéssel nagyon erőltetett volt, hogy építő lényt is generáljunk, építkezzünk és meg is védjük a lapjainkat. Ezért volt egy meredek ötletem: mi lenne ha ebből a hármasból (-1 lap, építkezés, védelem) az egyik effektust megpróbálnánk kiiktatni, vagyis: milyen lenne egy hajópakli építők nélkül? Elsőre drasztikusnak tűnik, de valójában tele van a játék zanszilánkos épületekkel, amik után a követő folyamatos varázspont és lapelőnyt tud adni. És ha ebből indulunk ki, talán már nem is annyira alapvető az építő lény. Végülis ezen felbuzdulva kipróbáltam egy extrémgyors terülős paklit, amiben – tőlem szokatlan módon – nem használtam countereket se nagyon. Hazudnék ha azt mondanám, hogy ez volt a legerősebb koncepcióm, de szerintem van annyira mókás, hogy mégis érdemes legyen kipróbálni. Nézzük meg!

A követőt már jól ismerjük:

Építő rakshallion

Gyakorlatilag minden épületünk után ad egy varázspontot, picit megnöveli az SP-t és a lapelőnyt is gyorsan visszaadja. Sok szót nem igényel. Innentől a recept egyszerű: mozgósítani azt a hajóflottát, aminek a költségében nincs építő. A fehér ilyen szempontból egyértelműen a legerősebb színünk, nézzünk körül kicsit a háza táján:

3 Cikázó fregatt – Ingyen jön, kör végén visszaadja magát, követővel tudunk terülni, nem is kell több. Ha az ellenfél használ hajókat, még külön jó lehet.
3 Alanori mágikus korvett – ha ki tud jönni a korai szakaszban, akkor onnantól az ellenfelünk bajban lehet a countereivel, egyébként meg visszaadja magát, veszítenivalónk nem sok van vele.
3 Felhőbárka – ide nagyon kemény. Olcsón jön, folyamatos lapelőnyt ad, ha nem tudjuk összerakni a flottát, ölésre is kiváló. És van még egy nem rossz alternatív képessége.
3 A tenger úrnője – Az anti-semlegesítés ide különösen hasznos képesség lesz, mert nem nagyon fogunk reagálni, de a többi képessége is tud hatékony lenni.

A másik szín, amiből széles a zanszilánkos épületek repertoárja, az a lila. Összesen 3-at találtam, amit mindenképpen betennék:

3 Ostromgálya – a dobatás nagyon hasznos képesség, itt meg általa bőven meg tudjuk oldani a 2 zanszilánkot vele, ami további lehetőségeket ad. Kötelező darab.
3 Varkaudar naszád – bár kicsit drágább, mint a többi hajónk, második körre simán kifér, onnantól meg nagyon komoly erőt jelent az asztalon. Biztosan nem hagynám ki.
3 Munkagép – első olyan építményünk, ami nem hajó, de itt nagyon rendben lesz. Mivel a legtöbb hajónk képessége „S” vagy „K”, nem fog gondot okozni, ha a használata után lepassziválva lapokat termelünk vele. Vagy megkeserítjük az ellenfelünk életét.

Gondolkodtam az Építő bárkán, de alapból nem feltétlen annyira szükséges, ráadásul az se jó, ha túl sok a tiszta nekronos költségű lapunk, főleg egy olyan pakliban, amit azért ki akarunk optimalizálni 50 lapra.

A harmadik szín nálam is nagy kérdés volt. A Dornodon adná magát a Buckaquwarg miatt, de a hajóvonala nem annyira erős, és más épületeket sem nagyon tudok harcba állítani. Leah szerintem gyenge hajófronton és épületekben sem túl acélos, Fairlight meg építős hajókkal operál, amik a maguk mivoltjában nagyon jók, de itt nem nagyon fognak labdába rúgni. Ezek miatt maradjunk a Tharrnál, főleg nem a hajók miatt, hanem két másik lap okán:

3 Blokádtörő karavella – azért kezdjük egy hajóval :). Nagyon hatékony védőlap, miközben az időpajzsa (az évszámos védelemnek ez volt a munkaneve a tesztelés folyamán – HD) miatt őt sem lesz olyan könnyű megoldani. Szerintem érdemes használni.
3 Ryuku őrtorony – sok helyen már magában is használják, nem is véletlenül, hiszen egy cantrip, az életjelzőt kikerülő leszedés kinek ne kellene? Itt meg egyenesen döbbenetes ennek a lapnak az ereje, hiszen bármelyik hajónkat fel tudjuk neki áldozni, és közben a paklink terülését is elősegíti.
3 Tilretas homokpiramisa – nagyon olcsó keresés, amivel több lapunkat kitehetjük, olcsóbbítása itt kevésbé fontos, de azért néha megvan a funkciója. És ha már őt használjuk, jöjjön még egy erős nekronos lap:

3 Kifordított varázsdoboz – ebben az olcsó környezetben az amúgy is erős lap kifejezetten lubickolni fog, a nagykörönkénti két lap azt hiszem önmagáért beszél.

A pakli magja ez, és innentől jön az a rész, hogy még kell neki valami védelem, mert bár van pár antikontroll lap a deckben, ez még nem lesz elég, néhány még kellene. Én az alábbiakat javaslom:

1 Mardakor misztikus: 3 Rozoga lebuj – ugyan ehhez az akcióhoz kell egy ultraritka lap, ami megnehezíti a pakli összerakását, de azt gondolom, hogy a Lebuj ide még az átlagnál is sokkal fontosabb lap, így érdemes betenni.
3 Termomágikus indikátor – nem gondolom, hogy ez a lap túl sok magyarázatra szorulna, egyik legjobb kontroll-védelme van és itt biztosan végig asztalon fog maradni (hacsak az ellenfél nem szedi le).
3 Antimágikus citadella – az egyetlen semlegesítéses lap, amit használunk, de úgy gondolom, hogy az ára, az antimágiája és az alternatív képességei miatt van létjogosultsága.
3 Antitalentum – óriási kamunak tűnhet, de ide szerintem ideális. Megfogni szinte semmivel nem lehet, és azért vagy két lapot tud dobatni, vagy felmérhetjük vele az ellenfél kezét, miközben nekünk mindösszesen két lapunkkal együtt lesz veszélyes, amit előtte ki tudunk tenni, ha akarunk. Remek lap.

Még 4 helyünk van a pakliban, végül én az alábbi lapok mellett döntöttem:

3 Apró segítség – törhető követők mellett szeretem használni ezt a lapot, a képességét elég kevés lap fogja meg, és akár egy Animált csontváz, akár egy Moa torpedó nagyon segíthet az utolsó ÉP-k lecsípésében. De van, amikor egy Szellemszolgának is tudunk örülni.
1 Moa zászlóshajó – nem örülök, ha kézben ragad, de van az a szituáció, amikor már nagyon hasznos tud lenni.

Ezzel kész a pakli, ami pont 50 lapos. Ha a 2 UR nem fér bele, akkor meg lehet próbálni akár némi tempót produkálni mondjuk egy Építő bárkával, vagy az erőforrás-részleget erősíthetjük Bhesmy Vaall-lal, de akár egy sima Időkristály is hasznos lehet.

Ami a kiegészítő paklit illeti, drágítások ellen készülni kell. Érdemes lehet akár az Építő bárkát, akár az Ősmágus térfixálót, akár a Gyevi bírót betenni, mindegyik komoly tempót tud adni a paklinak, és a követővel együtt ez már bőven elég lehet. Bilincsek, Börtönök ellen talán még nehezebb. Pihenőt érdemes betenni, mert a követőnk fixen termel lapelőnyt, illetve a Fluxuskamra is adhat minőségi lapelőnyt, de a sebző szekciót Univerzális katapultállomással is erősíthetjük. Mezők ellen természetesen jöhet az ANBAM, meg a Zoárd itala, illetve a korábban említett Pihenő is. Ötlapok ellen a Felzárkózás is hasznos. Ez utóbbi kapcsán egyébként akár az is lehet egy opció, hogy bevállalunk egy háromlapos kezdést Ősi rúnával vagy Manaáramlással (utóbbi nagyon jó a követővel), viszont kérdés, hogy ez nem túl nagy hátrány-e. De ha valaki felvállalja, akkor a Felzárkózás simán alaplappá válhat.

Továbbra sem gondolom, hogy ez lesz a játék legerősebb paklija, de szerintem bőven meg lehet próbálkozni vele, és ha az ultrátak nem használjuk, akkor még nem is egy drágán beszerezhető pakli. Ha ti is így érzitek, akkor rajta!

Szabó András