Versenybeszámoló: Kecskemét (2023.01.14.)

Ismét elstartolt az AlKeSz Kupa, és a szegedi dupla után egyből egy kiemelt vidéki versenyen volt lehetőség a pontgyűjtésre. Az évad kezdetekor, az új kiegészítő megjelenésével és a lapkészlet megváltozásával mindig izgalmas kérdés, hogy hogyan is fog változni a meta. Az új promólap, a Manaevő féreg és a megemelt díjazás is nagyon komoly vonzerőt jelentett, ezért bíztunk benne, hogy most sikerülhet megdönteni a 2019-es létszámrekordot, amikor egy emlékezetesen induló, de annál jobban végződő versenyen 43 játékos tette próbára a tudását. Nos, megdönteni ugyan nem, de beállítani sikerült a rekordot, ugyanis ezúttal pontosan ugyanennyien álltunk a rajtvonalhoz.

Talán érdemes lett volna egy ekkora létszámú mezőnyt már kétfelé bontani, és a profikat külön megfuttatni, de sajnos ezt már csak utólag gondoltuk végig. Mivel a végeredmény rácáfolt arra, hogy az amatőröknek nincs esélyük, ezért talán nem vétettünk ezzel akkora hibát. A játékosok több, mint fele amatőr/kezdő volt, ezért valóban indokolt lett volna a csapat szétbontása.

Lássuk, hogy milyen összeállításokban látták az erőt a játékosok (zárójelben, hogy melyik pakli hányféle, a Hódításokban megjelent lapot használt).

Szabálylap (21):
7 Semleges csatamező (1, 2, 2, 2, 0, 2, 1)
4 Lassan járj! (4, 4, 2, 3)
3 Sokszínűség (5, 3, 4)
2 Hálócsapda (0, 0)
1 Egérút (4)
1 Zarknod börtönében (?)
1 Villámháború (3)
1 Zarknod bilincse (3)
1 Korlátozás (4)

Követő (9):
3 Asz-phalt, a megbízható (14, 0, 4)
2 A roxati céhtanács főtitkára (1, 3)
1 Tharr követője (0)
1 Leah követője (0)
1 Goblin totemisten (epikus) (0)
1 Termik epikolosszus (2)

Egyéb (12):
3 Tábori adó + Harangmester (3, 2, 2)
2 Lassan járj! + Tharr követője (0, 0)
2 Lassan járj! + Sárkány úrnő (0, 0)
1 Villámháború + Főparancsnok (0)
1 Lassan járj! + Melák, az óriás (1)
1 Tábori adó + Az alvilág ura (1)
1 Életenergia + Átkozott követő (3)
1 Lassan járj! + Őrült Enkala, az animátor (2)

A legnépszerűbb új lapok a Hódításokból: Ewgbert forrása, Bölcs látomás, Szilánkcsapda, Orgling tanácsadó, Ghallai kráken, Morgan. Két olyan pakli is volt, ami kifejezetten a hajókra volt kihegyezve.
A mezőny összetétele egy picit csalóka. A sok csatamező és az ugyancsak sok dupla narancs lap azt sugallná, hogy a mező ledominálta a versenyt, de nem ez a helyzet. Az 5 fordulós megmérettetés végén, a dobogón ugyanis végül teljes pontegyenlőség alakult ki, azaz a top 3 sorrendjét a másodlagos pontjaik döntötték el.

Az első helyet így Farkas Tamás szerezte meg, termikjeivel, aki a győztesnek járó, tekintélyes díjazás mellé bezsebelhette a legjobb amatőrnek járó csomagot is. A második Gergely Ferenc lett, rendhagyó, gólem követős összeállításával, a harmadik helyre pedig Bögös Dániel ért oda, a tőle már-már megszokott barna paklijával. Szívből gratulálunk a győzteseknek!

1. Farkas Tamás (13)Termik epikolosszus
2. Gergely Ferenc (13)Őrült Enkala, az animátor + Lassan járj!
3. Bögös Dániel (13)Tharr követője + Lassan járj!
4. Dönczi Eszter (12)Sárkány úrnő + Lassan járj!
5. Györki Dávid (12)Semleges csatamező
6. Dönczi Krisztián (12)Semleges csatamező

A szervezőnk döntése szerint a nevezésből befolyt teljes összeg a díjalapba került így a dotációval együtt közel 100 booster került kiosztásra. Tihor Miklós is részt vett a versenyünkön, és akik vele ütköztek meg, dedikált ajándéklapot kaptak. Végül gyakorlatilag mindenki részesült valamilyen díjazásban.

Az AlKesz Kupa állása 2 fordulónap, 3 versenye után:

1. Dönczi Krisztián – 20 pont
2-3. Farkas Tamás – 18 pont
2-3. Varga István – 18 pont
(A pontozásról bővebben a korábbi cikkben olvashatsz a Beholder oldalán.)

Versenyhirdető

A következő kecskeméti versenyre február 11-én kerül sor, ugyanitt, a Bács-Kiskun Vármegyei Mg. Szövetség székházában. A formátumok megegyeznek a Kiadó februári versenynapjának formátumaival. Délelőtt isteni szövetség, délután veszélyes faj lesz, mindkettő Új Nemzedék készlettel, utóbbi pörgős lebonyolítással.
Várunk nagy szeretettel mindenkit a versenyeinken!

Jancsár János