Meta-mustra: 2020 nyár

Lepergett a 2020-as nyár is, amely időszak a karantén utáni normális kerékvágásba való visszatérésről szólt a HKK-s élet terén is. Újra lehetőség nyílt versenyek szervezésére, amit a különböző helyszínek szépen ki is használtak, sőt új versenyhelyszín is debütált az elmúlt időszakban. Pluszba nekem úgy tűnt a versenyzési kedv is kicsit nagyobb, mint korábban – habár könnyen lehet, hogy ez csak a hosszabban tartó kényszerszünet hatása volt. Így vagy úgy, de elég szép létszámú versenyek is megrendezésre kerültek az elmúlt hónapokban, szóval itt az ideje kicsit meglesni hogyan alakult a meta ebben az időszakban.


Ennek a kis statisztika elkészítéséhez olyan, az elmúlt hónapokban rendezett versenyeket vettem alapul, amik hagyományos, háromjátszmás formátumban voltak megrendezve. Az alábbi versenyek kerültek most szemlére:

2020. május – Kecskemét
2020. június – Székesfehérvár
2020. június – Szeged
2020. július – Pécs
2020. augusztus – Dungeon

2020. augusztus – Beholder (amatőr és profi is)
2020. augusztus – Székesfehérvár
2020. szeptember – Győr
2020. szeptember – Dungeon
2020. szeptember – Eldüen

Ehhez a 10 (illetve 11) megmérettetéshez találtam olyan beszámolót, ahol voltak pakli listák is és a mezőny összetétele is fel volt tüntetve. Természetesen ennél jóval több hagyományos verseny volt tartva, de talán ennyi is elég, hogy egy korrekt és viszonlyag reprezentatív képet kapjunk a dologról. Az elemzéshez nem csak a játszott narancslapokat vettem alapul, hanem azt is, hogy mik végeztek a top helyeken – ennek az első 3-5 helyezést tekintettem, attól függően hányan indultak a versenyen és hányan végeztek maximum egy bukóval azon. Ez így összesen 340 paklit és 46 top helyezést jelentett.

Narancslapok

Ebben a bő 4 hónapban összesen 68 féle narancslap felállást próbáltak ki a játékosok (kicsi torzítás, hogy A legfőbb követők esetében nem tudom mindegyiknél, hogy pontosan hogyan állt fel, így itt benne van egy plusz 2-3 féle verzió, de a legegyszerűbb, ha a továbbiakban a sok követős paklikat egy gorcső alá vesszük), melyből 44-et egynél többször is csatába vittek a játékosok.


Nézzük meg, mely követőket illetve szabálylapokat használták a leggyakrabban a játékosok. A táblázatban csak azokat a narancs papírokat tűntettem fel, amiket legalább 10-szer választottak az emberek deckjük alapjául. Ez így 14 féle követőt illetve szabálylapot takar, a többit csak 7 vagy kevesebb alkalommal használták, ami az élmezőnyhőz képest elég elenyészőnek mondható.

Követő/SzabálylapHányszor használtákHány versenyen használták
Semleges csatamező4611
Valsirah, a tündöklő2210
Sokszínűség1910
Lassan járj!1810
Korlátozás169
Legendás pegazus1511
Zarknod börtönében149
Harangmester138
A teknősök öregapja137
Zarknod bilincse126
Zu’lit familiárisa118
Legfőbb káoszmester108
A Semmi mestere108
A legfőbb követő106
A 14 leggyakrabban használt követő/szabálylap

Akik rendszeresen járnak versenyekre azoknak nem túl meglepő (de lehet azoknak se, akik nem járnak), hogy most bizony a Semleges csatamező a legnépszerűbb szabálylap. A játékosok 46-szor választották a megfigyelt 340 ből, ami a mezőny 13,5%-át jelenti átlagosan, ami szerintem egy viszonylag magasabb szám egy ennyire sok koncepciót támogató játékban. Ezután kisebb ugrás következik, és 20 körüli használt darabszámnál találjuk a következő helyezetteket.

Valsirah, köszönhetően a nagyon erős tűz szinergiának és a nemrég megjelent Tűzmadárnak, a legnépszerűbb epikus követő jelenleg, De szintén a nagyon erős villám kötelék miatt a Zu’lit familiárisa is felfért erre a listára, míg a Legendás pegazus, a Legfőbb káoszmester és A Semmi mestere inkább az univerzális lapjaik miatt kerültek viszonylag jó helyre a népszerűségi versenyben. A listára még egy epikus verekedte fel magát, méghozzá A teknősök öregapja, akinek vezényletével a kis anti-mágiás páncélosok, iszonyatos tempójuk miatt, kontroll játék nélkül is sikeresen felveszik a harcot a népszerű good stuff paklikkal – igaz ez nagyban köszönhető az Idéző teknősnek. A többi epikus a futottak még kategóriába fért be, a teljesség igénye nélkül: Elsődleges elementál, Legendák völgye, Torzak hercege vagy mint a nemrég feltámasztott burástyák saját követője, a Gwynn, a gondoskodó is csak a mezőny utolsó harmadába jutott.

A harmadik leggyakrabban használt narancslap a Sokszínűség volt (számomra ez egy picit meglepő, mert szerintem most nem kedvez neki a meta a rengeteg epikus követő miatt), de előkelő helyen végzett a Korlátozás és a Harangmester is, melyeket a játékosok a csatamező elterjedése miatt vettek újra elő. A top 10-be még befért a három klasszikus korlátozó szabálylap, a Zarknod bilincse, Zarknod börtönében és a Lassan járj! is. Ezek közül a legtöbbet az utóbbit használták, de ehhez hozzátartozik az is, hogy talán ez a szabálylap az, amit a legkülönbözőbb módokon össze lehet rakni, hála a mellé használható követőknek.

Azt még mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy habár az epikusok más-más etnikumokat támogatnak, a körítésük nagyon hasonló és szinte mindegyik egy sémára épül, ami nem más, mint az 5 lapos kontroll. Ha így nézzük, akkor epikus követőket összesen 96 alkalommal választottak (és ebből 81-et a táblázatban szereplő 6 vitt el), ami több mint kétszer annyi, mint ahányan a Semleges csatamezőt. Így az epikus követők átlagosan a mezőny közel harmadát teszik ki, szóval nem csoda a mező jó szereplése, hiszen a letiltó szabálylap az, ami jó eséllyekel indul az 5 lapos követők ellen.


Na de akkor nézzük is meg, hogy ezen a közel egy tucat versenyen melyik felállások szerepeltek a legjobban:

Követő/SzabálylapTop helyezések számaGyőzelmek száma
Semleges csatamező144
Zu’lit familiárisa42
Legendás pegazus41
Valsirah, a tündöklő41
Legfőbb káoszmester3
Harangmester21
Zaknod bilincse2
Kreátor követői2
Korlátozás11
A teknősök öregapja11
A Semmi mestere1
Legfőbb követő1
Lassan járj!1
Molluszk, az ócskás1
Villámháború1
Sokszínűség1
Rhatt követője1
Xenó ősplazma1
A legtöbb top helyezést elérő koncepciók

Ismerve a metát és az elmúlt versenyek eredményeit, nem nagy meglepetés, hogy a Semleges csatamező toronymagasan több jó helyezést ért el az elmúlt időszakban, mint más követők vagy szabálylapok. Igaz, ha a következő 4 helyen álló epikus követőt egybe vesszük akkor a mező-epikus harcban, mind a top helyezések tekintetében mind pedig a győzelmek számában azonos szinten lesznek. Az összképet tekintve a letiltó szabálylap és az 5 lapos követők együttesen 33 helyezést vittek el és 9 győzelmet (igaz az egyik epikus tempó deck volt nem good stuff) zsebeltek be. A maradék 2 győzelmet egy-egy „mező ellenes” pakli kaparinthatta meg, Harangmester követővel illetve Korlátozás szabálylappal felállva.

Az epikus követőkőn és a mezőn kívül a már említett Harangmester illetve a Zarknod bilincse és a Kreátor követői tudtak még egynél több top helyet megcsípni. Előbbi mindkét esetben gyűjtőgenerálós verzióban ért oda, míg a két követős felállást mindkétszer Gergely Ferenc Az istenek hírnőke + Kragoru familiárisa követőkkel megtámogatott avatár pakli formájában vitte sikerre.

Színek/Istenek

A narancslapok után tekintsük meg kicsit a színeket is, habár sajnos nem áll rendelkezésre minden a versenyeken elindult játékos paklijának a listája, így egy átfogó elemzést nem lehet elkészíteni a színekről és a használt lapokról, de a top helyezéseket és győzelmeket elért deckeket megtudjuk vizsgálni itt is. Nagy meglepetés valószínűleg nem fog születni ilyen téren se, de nézzük (a Sokszínűséget illetve a pegazus követő által biztosított plusz színeket nem vettem figyelembe; valamint egy lista sajnos nem állt rendelkezésemre):

Szín/Isten Hány pakliban volt jelenHányszor választották isteninek
Elenios334
Fairlight3021
Dornodon155
Chara-din154
Sheran124
Rhatt92
Leah62
Raia41
Tharr
Színek eloszlása az elmúlt hónapok top paklijaiban

Valószínűleg senkinek sem okoz meglepetést az első két helyezett ezen a listán, talán csak annyit, hogy sokan a sárgát várhatták az első helyre. De míg a sárga szinte mindig a paklik gerincét alkotja, addik a csábítás istene kifejezetten kiegészítő színként van a legtöbbször jelen, így a 45 vizsgált pakliból 33-ban is szerepet kapott, 4-szer pedig még az istenijének is bizalmat szavaztak. Kékből jellemzően csupán 3-4 féle lapot használnak a játékosok, mint a Vízitündér, Leira, a hangtolvaj, Lélekcsapda vagy Tűztomboló, de akik a tüzes vonalra építenek rendre meghívják az új Tűzmadarat is a csapatba.

Habár a sárga éppenhogy csak lecsúszva, a második leggyakrabban használt szín, felsorolni sem lehet hány bivalyerős lapot használnak tőle. Elég hacsak a Fluxusgenerátort, Kyorg tudást vagy a Perzselő homokot említjük. De a jelenlegi egyik legértékesebb ultra ritka lap, a Fairlight bölcsessége is ezt a színt erősíti. Az isteni szettjéről nem is beszélve, aminek kimagaslóan sokan szavaztak és fognak is szavazni bizalmat – annyian, mint az összes többi istennek összesen. Ez azért elég beszédes szerintem.

És itt jön egy nagyobb szakadék a használtságot illetően, mert a felére csökken a következő színeknél. A piros, lila és sötétzöld foglalja el a középmezőnyt. Sheran és Chara-din sokszor csak néhány kifejezetten erős és különleges mechanikájú kiegészítő lappal járult hozzá a paklikhoz, mint a Rozoga lebuj, Rücskös látógömb vagy Kifordított varázsdoboz. A pusztítás istene pedig jellemzően a tüzes vonalat képviselő főnixes és csatamezős paklikban kapott szerepet. Habár az ő istenijét választották második legtöbb alkalommal (5), azért azt érdemes figyelembe venni, hogy ezt Dönczi Krisztián egyedül termelte meg Semleges csatamezős good stuff paklijával.

Dönczi Krisztián & Csető Zsolt


A maradék színek csak elvétve voltak jelen, habár Rhatt még elég közel áll a középmezőnyhőz. Két blokkoló paklit leszámítva őt is leginkább kiegészítő színként használták a játékosok, köszönhetően az olyan lapoknak, mint Réz mtuyola, Dimenziószüretelés, Nullifikálás vagy Interdimenzionális dzsinn. A fekete és fehér habár elég karcsú mutatókkal rendelkeznek csak, azért voltak paklik, amik erősen építettek rájuk. Sőt isteni lapjaikat is használták legalább egy alkalommal. Ez nem mondható el Tharr-ról, akinek nemhogy az isteni lapjait, de egyik másikat sem használták a játékosok sikert elérő pakliban.

Ez volt az én kis metaelemzésem az elmúlt hónapok nagyobb versenyeit illetően egy nem túl meglepő végeredménnyel: Semleges csatamező, epikus követők, Fairlight, tűz lapok mindenhol. Őszintén nem hiszem, hogy a Nemzeti Bajnokságra ez megváltozna, hiszen ott mindenki igyekszik stabil eredményt menni, de vajon utána? Vajon a Homokdűnék tud majd változást hozni ebbe a kissé unalmas és egysíkű környezetbe?