Paklileírás: Csontváz horda Lassan járjjal

Mindenki tudja, hogy a nekron idézési költség igen jó barátja a Lassan járj! nevű szabálylapnak mióta világ a világ. Szinte minden tempójellegű járjas pakli erre az exploitra, kiskapura épít, hogy minél gyorsabban minél nagyobb nyomást gyakoroljon az ellenfélre. Ennek a fajta játékstílusnak a koronázatlan királyai a moák és a vérfarkasok, de az utóbbi időben egy harmadik etnikum is felütötte a fejét ezen a környéken. Mostanában elég sok csontvázas és nekromantás lap jelent meg, aminek a költségében helyet kapott a kis hatszögletű ikonocska. Emellé nem elhanyagolható tény, hogy ennek a koncepciónak a saját követője bizony engedi nekünk azt az úri huncutságot, hogy lapjaink költségét egy varázspont alá vigyük be és tisztán Semmizésért érkezhessenek, így extra gyors tempót diktálva a drágítás mellett is. Most egy ilyen paklit fogunk megnézni.

Rox, a csontok ura + Lassan járj!

A két narancssárga lapunk már adott is, ahogy az is, hogy szükségünk lesz egy jó adag lapra, amit a követő képes olcsóbbítani, így érve el az extra tempót. Ezeknek egy része nekron költséget is fog tartalmazni ezáltal még olcsóbbá válnak, de a többi lapunk sem fog 1 varázspontnál többe kerülni a követő mellett. Nézzük milyen csontos lapok fértek be a pakliba.

Összesen 12 lapunk van, amiben így vagy úgy, de szerepel a csont szó és ezeknek a fele járj kompatibilis költséggel rendelkezik. A vegyes költségű lapok közül a Csontherceg és a Bn’ose csonporlasztó elsősorban a megfelelő mértékű rohamért felelnek, hiszen további lényeket termelnek számunkra. A Fagyúr szintén ezt a vonalat képviseli a legtöbb esetben, habár neki van egy kis kontrollosabb beütése is, néha jobb egy áramlásra ellőni ha a helyzet úgy kívánja. Persze ezenfelül is illik némi kontrollt játszani a pakliba, hogy meg tudjuk védeni a lapjainkat, így kapott helyett némi védekező reakció és leszedés is. Igaz a Csontvázrohammal nagyon jól el lehet kezdeni építeni a hordánkat is és betárazni némi csonterőt a tartalékba.

A nem vegyes költségű lapjaink között van két darab 1 varázspontos bűbáj, amik a követő miatt járj mellet is 1-ért jöhetnek és mindkettő nagyon jól támogatja az aggro vonalunkat. Sőt a Leah bűbája extra olcsóbítást is ad, így azt a pár drágább lapot még olcsóbban tudjuk kirakni. Kétségkívűl a paklink egyik motorja lesz ez az isteni bűbáj, így mindig örülni fogunk neki, ha kezdőkézen megpillantjuk. Helyet kapott még a Tuathen fétise, amivel kompenzálni tudjuk, ha esetleg megfogták egy lapunkat, de a fő funkcióját kijátszva tölti be ebben a pakliban. Igaz, hogy alapvetően szörnykomponensért jön, de itt a drágítás plusz olcsóbítás kombinációja miatt tisztán 1 varázspontért rakhatjuk ki és dobathatunk egy általunk választott lapot. Ez egy eléggé erős képesség, mivel minden információ aranyat ér ebben a játékban. Yeti mumifikátor barátunk pedid ingyen lényt tud nekünk adni vagy pedig laputánpótlást biztosít számunkra, mindenképpen helye lesz a csapatban.

Nekem befért még két nagyobb dög is a Rémszarvas és az A fekete herceg személyében, hogy legyen némi igazán erős ütőlény is a pakliban. Talán picit drágának tűnhetnek elsőre, de igazából nagyon ritkán fognak 1 manánál többe kerülni ezek a lapok. A herceget akár el is áramolhatjuk, ha úgy jobban jön ki a második kör, így sosem fog igazán beszorulni a kézbe. A Rémszarvassal meg megjelenése óta játszani akartam, így bekerült a pakliba. 🙂

Ezzel már is van egy egészen jó kis gerince a paklinak, de mivel még csak 36 lap, így kell még bele némi erősítés. Szerencsére eddig csak két szín foglalt, így minden probléma nélkül bemehet a tempó járjakba szinte kötelező barna szín is és vele a kihagyhatatlan moa trió.

Persze a 3 moán kívül néhány egyéb járjas sztár is helyett kapott. A motyogó és a dzsinn piszok olcsó cantrip lények, így tökéletesek egy ilyen jellegű pakliba, az Apró segítséggel meg mindig a szituácihóz illeszkedő tokent tudunk termelni. Na jó, általában Animált csontváz fog kiesni belőle, de néha azért kellhet más is. Ulver, a holdmágust én nagyon szeretem tempó paklikhoz, hiszen nagyon durván stabilizálja a második körünket, ráadásul jó vérfarkashoz méltóan nekronos, így nem drágítja be a szabálylapunk.
Az utolsó lap, ami még helyett kapott szintén egy kicsit szerelemlap, ez pedig az A borzalmak terme. A lila építmény érkezése után az ellenfél körei nagyon erősen meg vannak számlálva, a felizmozott lényeink nagyon hamar befejezik a mérkőzést. Igaz a költségében van egy fix építő, de nem kell megijedni, mindig lesz hozzá lényünk sőt a legtöbbször marad még valami aktív mellé, ami már mehet is izmokkal felvértezve az őrposztba. Ráadásul a vegyes költség miatt ezt a lapunkat sem drágítja a Lassan járj!

Ezzel össze is állt a paklink, ami ugyan 60 lapos lett, de ez bőven belefér ennyi Semmizős költség mellett. Természetesen a legnagyobb ellensége a paklinak a Semleges csatamező, így sideból érdemes ez ellen készülni rendesen. Én az alábbi kiegészítő paklit építettem meg mellé, de természetesen szabadon variálható mindenki belátása szerint.

Csatamező ellen ki kell venni pár drágább lapunkat, mint Fagyúr, A fekete herceg, Rémszarvas, de lehet csökkenteni az A borzalmak terme és az éjfatty számát is. Illetve nem lesz szükség a Geyed seregére és a Tuathen fétisre sem. Helyettük amiket én beraktam: Immunis krakoch, Ker-kalak tanácsnok, Kisebb jégdémon, Magányos küklopsz, Meta-morf és Moa homokfutó.
A többi lap epikusok, Zarknodos paklik és a Szellemfarkas személyében hasonló hordák ellen került be.

Új nemzedék

A paklit még úgy építettem, hogy 2018-tól lehetett a lapokat használni, viszont néhány héten belül a ’18-as lapok ki fognak rotálódni a készletből. Szerencsére ezt a paklit ez nem nagyon érinti, hiszen az alap pakliból egyedül a Rémszarvas az, ami kiesik, míg a kiegészítő paklinkból is csak néhány laptól kell elbúcsúzni (Mardakor ajándékozó, Meta-morf és Gomak megsemmisítő pillantása).

Az alap pakliba nem feltétlen kell a szarvas helyett mást berakni, hiszen még így is bőven meg van a megfelelő lapmennyiség, e azért van pár lap, ami beférhet vagy lehet próbálgatni. Ilyen a BA-66-os pusztító gépezet, ami tovább segíti az ölést, de akár az Alantas yetit és a Moa ZF-1-est is meg lehet nézni ide.
Kiegészítő pakliba természetesen a két új mező elleni lapot (Zoárd itala és Anbam) be lehet tenni, de én a Ködfarkasban is látom a potenciált sideból.

Amellett, hogy erre az évre még elég jól rotáció kompatibilis a pakli, eléggé kezdőbarát is, hiszen a pakli fele gyakori és nem gyakori lapokból áll, valamint a ritkák sem éppen a drága árkategóriából kerülnek ki. Pörgős versenyen még egy fokkal erősebb a pakli, így amatőr ligában akár lehet is próbálgatni, ha valakinek kedve van hozzá. A kezdő kategóriához némileg hozzá kell nyúlni ugyan, de szerintem ott is könnyen 15-re vihető a ritkák száma.
A paklit viszonylag egyszerű játszani, hiszen nagyon egyszerű stratégiára épít, kirakjuk a lapjainkat és megyünk ütni. A viszonylag kicsi hibázási faktor miatt ideális lehet kezdőknek, de a horda paklik, illetve a nekromanták/csontvázak szerelmeseinek is tudom ajánlani szeretettel. Kellemes hordázást mindenkinek!