Paklileírás: Klasszikus Lassan járj!

Néhány hete a játék legújabb szabálylapjával, az Alanori lápvidékkel, kapcsolatban osztottam meg néhány gondolatomat és elképzelésemet, most pedig a drágító koncepciók koronázatlan királyához, a Lassan járjhoz, hoztam egy paklileírást.

Akik ismernek, tudják, hogy ez a szabálylap nagyon közel áll hozzám, mert nagyon sokféleképpen összerakható és nem arról szól, hogy mindent is meg akarunk akadályozni a játék során. Ezer meg egy módon kipróbáltam már, ki tudja hány különböző követővel karöltve mégis a kedvencem a négy lapos verzió, abból is a klasszikus irányzat.

Természetesen ennek a verziónak is fontos, hogy tempóban tudjon maradni, de sokkal inkább arra játszik, hogy minél több lapelőnyt kinyerjen a lapjaiból és kevésbé fontos szempont, hogy ellenfelünk életpontját nulla alá csökkentsük a játék korai szakaszában. Persze, ha kell, vagy úgy jön ki a lépés, képes erre is, de nem ez lesz a fő cél.
Ezzel a paklitípussal amúgy még a versenyjátékosi pályafutásom elején (2012-ben) ismerkedtem meg és akkor még olyan régi sztárok fértek be, mint Eldüeni vándor, Zu’lit kísérlete, Manakulacs vagy A furfang temploma, de szerelemlapként Kronotapír és Swind is rendre helyet kapott a csapatban. A Zarknod visszatér kiegészítőben aztán kapott egy nagyobb löketet a pakli a Tleikan manapilonnal, Veszettséggel és olyan legendák felújításával, mint Maedin és Ewgbert, a mágus.

Ugyan szerettem játszani vele, de csak a 2017-es évben, az Alanori olimpia megjelenésével, alakult ki a nagy szerelem a paklival. Ekkor olyan, sokáig nélkülözhetetlen, járjas sztárokkal bővült a felhozatal, mint Csábító papnő és Gormathion, a pokol lángja vagy a személyes kedvencem az Ozohrat, a mágia sarja. Nagyon tetszett a Rhatt avatár és komoly potenciált láttam benne. Pontosabban egy régebbi lappal, az A káosz hatalmával, alkotott kombója tetszett meg igazán. Ugye ez azt tudta, hogyha a második vagy harmadik körben megtudtuk játszani a lila általánost, akkor kidobva Ozohratot újra kijátszhattuk a gyűjtőből, így összesen 4 lapot tudtunk dobatni és 2 nagy lény is az asztalunkra érkezhetett, hogy megkezdjék a munkát az asztalról. Végig is játszottam vele az az évi nyarat és nemzeti bajnokságot, elég szép eredményeket elérve.
Most viszont egy Új nemzedék szabályoknak megfelelő verziót fogunk megnézni, méghozzá a 2018-as évtől napjainkig tartó időintervallummal. Így sajnos Ozohrat nem fog beférni, de nem fogunk sokáig emiatt búslakodni, majd meglátjátok. Na, vágjunk is bele (a pakli nevére kattintva ezúttal is eléritek a paklit a Beholder pakliszerkesztőjében)!

Klasszikus Lassan járj!

Ozohrat kapcsán feljött az A káosz hatalma nevű lap, ami szerencsénkre megjelent az alapkiadásban így használható maradt a formátumon, aminek nagyon örülünk, hiszen így máris a csapatba tehetjük. És habár Ozohratunk nincsen, lesz itt egy másik kártya, amivel képesek leszünk hasonló módon dobatni. Ez pedig nem más, mint az új megjelenésű, Zytan, az istencsászárnő, aki, miután végzett Ripleyvel, gyorsan univerzumot váltott, hogy a kártyaasztaloknál keserítse meg a játékosok életét.

3 A káosz hatalma
3 Zytan, az istencsászárnő

A Chara-din általánost kijátszva szinte ugyanazt az eredményt érjük el Zytannal, mint Ozohrat esetében. Ellenfelünk dobni fog két véletlenszerű lapot, mi dobunk egy xenót, amit visszarak és (mivel az X értéke minimum, ami pedig ebben az esetben 2) dob még kettő lapot, amit ugyan ő választhat, de a Semmiben fognak landolni. Igaz itt újabb lényt nem tudunk kivarázsolni, de azért Zytannak elég komoly asztalról működő képessége is van, amivel becsoffaszt egy csomó lapot ellenfelünknél.

Még nagyon fontos az is, hogy a xenók istencsászárnőjét bátran, bármikor ki fogjuk játszani magában is, hogy dobassunk – oké ezt Ozohrat is tudta bizonyos esetekben, még ha nem is ilyen jól. Amennyiben nem húztunk mellé A káosz hatalmát, de volt második körös tempónk, akkor bátran ki is rakhatjuk, hiszen így is képes megszabadítani 3-4 vagy akár 5 laptól az ellenfelet. Mondjuk ez alapvetően jobbnak hangzik, mint a varázslattal kijátszva, szóval akkor miért is játszunk A káosz hatalmával? A válasz egyszerű: talán picit jobb védelem manapság a reakciódrágítás, mint az anti-mágia, illetve bármilyen másik asztalon maradó lapunkat megéri vele visszarakni, legyen szó leszedésről vagy erőforrásról. Tulajdonképpen a lila varázslat mindenképpen 3-4 lapelőnyt fog generálni számunkra a xenó nélkül is.

De legyen akár Zytan, akár A káosz hatalma, szükségünk lesz egy jó adag tempó kártyára is, hiszen szeretnénk minél előbb kijátszani őket. Nézzük meg azokat a lapokat, amikkel elérhetjük, hogy akár a második körünkben elcsattanjon valamelyikük:

3 Tleikan manapilon
3 T. Vlagyimir
3 B. Jagumir
3 Móka és kacagás
3 Előny a Semmiből
3 Az idő hercege

A Tleikan manapilont és a két varázslatot (Móka és kacagás, Előny a Semmiből) szerintem senkinek sem kell bemutatni, hiszen évek óta a legjobb erőforrások a drágító szabálylap mellé. T. Vlagyimir a legújabb kártyák egyike, ami a játék korai szakaszában az áramlása miatt rettentő jó tempókártya lesz, míg a későbbiekben az ellenfél össze lapját kezelésbe veszi majd.

B. Jagumirnak és az Az idő hercegének nem az áramlás a fő feladatuk ugyan, de érdemes figyelni, hiszen sokszor hasznosak lehetnek ilyen szempontból is (ahogy az is, ha 2 A káosz hatalmát húztunk, hisz rajta is szerepel némi extra mana, ha visszakeverjük a pakliba). Előbbi a játék talán legerősebb lapsemlegesítése, míg a lila óriás kijátszva is a tempóból és a laphúzásból fogja kivenni a részét (meg persze nagyon jó kirakni A káosz hatalmával).

És habár nem direkt erőforrást ad számunkra van még egy nagyon fontos lapunk a színtelen szekcióban, ami pedig nem más, mint a Dungeon egyik promo lapja:

3 A Dungeon tükre

Természetesen az áramlása miatt fogjuk használni, amivel vagy keresünk, egy, a szituációhoz passzoló színtelen lapot (tempó, counter vagy leszedés) vagy pedig visszaveszünk valamit a gyűjtőnkből.. Tökéletes kártya Lassan járj! mellé – sőt, nagyon sok másik pakliba is esszenciális lehet, ha más nem, akkor Vlagyimir miatt is -, csodálom, hogy eddig nem igazán fedezték fel a játékosok.

Mivel kontrollok vagyunk, ezért nem árt némi counterrel is játszani a Jagumiron túl is:

3 Eleonóra
3 Surusha bogár
3 Szikráció

Igazából mind a három lap egy kicsit szerelemlap is számomra, de alapvetően is teljesen jól illeszkednek a koncepciónkhoz, mivel mindegyik képes számunkra extra lapelőnyt generálni a counterlés mellé. Eleonóra nagyon olcsón, némi védelemmel képes lapot megakadályozni, hogy aztán a későbbiekben egy varázslatot is meggátolhasson, így adva extra előnyt számunkra. A Surusha bogár a semlegesítésen felül körönként képes leszedni lapot, ráadásul igen effektíven, hiszen az előkészítő fázisban ellenfelünk ezzel nem fog tudni mit kezdeni. De a háló és a Rambó bogár termelése sem elhanyagolható dolog. Utolsó counterünk a felújított Szikráció, akinek a régi verziója is helyett kapott a maga idejében ilyen paklikban és természetesen most is erősen megéri használni a kódos sztárt, hiszen képes leszedni, dobatni és Semmizni is, csakhogy a legfontosabbakat említsem.

Látjuk, hogy van már némi leszedés a repertoárban, de azért nem árt, ha ezt kibővítjük:

3 Méniach, a zöld
3 Megnyilatkozás
3 Kaerri, az oázis dzsinnje
3 Buckaquwarg
3 Lohd Haven sáhkánya

Ahogy a reakcióknál, úgy itt is nagy segítségünkre van a blokkolás istene, 3 lapot is beválogattam a pakliba. Méniach, a zöld már a megjelenése óta az egyik kedvenc lapom a drágító szabálylap mellé. Korrekt méretei mellé, a Semmibe lő, gyógyít, cantrip és nettó 1 varázspontért érkezik, hát kell ennél több? A Megnyilatkozás szintén cantrip tud leszedni, ráadásul a paklink közel fele Rhatt lesz, így nagyon sokszor ingyen tudunk majd beleszólni a játékba. Az utolsó világoszöld leszedésünk Kaerri, az oázis dzsinnje lesz, aki méltó utódja lesz a retteget Csábító papnőnek. Szituáció függő, hogy kettejük közül éppen melyik az erősebb, de mindenképpen figyelemre méltó, hogy a sivatagi dzsinn képes életjelzővel felruházni az elkobzott lény(eke)t, így igen komoly fenyegetést jelenthetnek ellenfelünk számára a saját szörnyei. Egy elcsattant Kaerri után majd kétszer meggondolják, hogy legközelebb raknak-e ki Oázisfészkelőket meg Minotaurusz főszakácsokat az asztalra.
Még két lövés van felírva, amikkel, mint látjátok, a harmadik színünk is meglesz. Azért is választottam a pirosat, mert ezt a két lapot nagyon jónak érzem a pakliba és mindenképpen érdemes kipróbálni őket szerintem.

Lohd Haven sáhkánya olcsón tud két lapot levenni az asztalról vagy, ha nincs mit kilőni, akkor pedig simán elhúzhatjuk és még ad nekünk egy nagyobbacska testet is az asztalra. amivel csócsálhatjuk ellenfelünk életpontjait.
A másik Dornodon lapunk a legújabb isteni, a Buckaquwarg, lesz. Természetesen az eldobós képessége, illetve a jelenése miatt került a leszedés kategóriába, és habár két lapot is képes így megoldani, mégis talán a kijátszáskori képessége lesz a fő funkciója a pakliban. Ha az A káosz hatalmával jó dolog visszatenni véletlenszerű lapokat, akkor bizony igencsak jó dolog, ha mi válasszuk ki azt a kettőt, ami visszatér a halálból. Ráadásul melléjük még kapunk egy lényt is némi asztaltól működő képességgel. Arra pedig mindenképpen figyelni kell, hogy a zanszilánk költsége miatt, akár azt is visszarakhatjuk vele, amit feláldoztunk a kijátszásához!

Jelenleg 51 lapnál jár a paklink, viszont elég sok nekront is tartalmaz, így lehet, hogy érdemes még egy minimálisat növelni a méretén. És ezt most tapasztalatból is mondom, hiszen pár hete, egy kis házi versenyen ezzel a verzióval játszottam és habár sikerült igen szép eredményt elérni, többször előfordult, hogy eléggé megfogyatkozott a pakli. Szóval egy minimálisat emeljünk a méreten és rakjuk még be a következő 2 lapot:

3 Az utolsó kívánság
1 Dűnetenger

A Dűnetengert, a játék legújabb helyszínét, talán nem kell nagyon magyarázni. Elég jól képes kezelni az asztalt és sosem árt, ha van 1 darab sík a pakliba, ha lekéne kezelni valamilyen szituációt. Ráadásul, ha egyet rakok be, akkor lesz 55 lapos a paklink, így kielégítve az OCD-met.
Az utolsó kívánság egy picit érdekeseb darab és talán érdemel némi magyarázatot. Őszintén megmondom már korábban is szemeztem a lappal, egy tempósabb járj verzióba, de eddig még nem próbáltam ki. Ugye azt tudja, hogy kétszer jöhetünk egymás után, ami egy kiépült asztal mellett a győzelmet is jelentheti, de tud még egy nagyon jó dolgot számunkra. A következő húzásunk helyett kereshetünk egy lapot. Igaz viszonylag szűk poolból választhatunk, de azért akad itt két lap is, amikkel nem járhatunk túl rosszul. Az egyik Kaerri, akivel becsenhetünk némi asztalt az ellentől, a másik pedig A Dungeon tükre, amivel további lapok után nézhetünk a paklinkban és a gyűjtőnkben. Mindenképpen szeretném a jövőben kipróbálni ezt a lapot is és bátorítok mindenki mást is rá, szerintem kellemes csalódást fog okozni.

Ezzel meg is van a paklink, de ugye minden jó versenypakli mellé dukál egy kiegészítőpakli is, ami most így fog kinézni:

5 Időlassító
3 A nagytanács ítélete
3 A hitetlen
3 Ősi mágiazabáló
3 Hol van az istened?
1 Dűnetenger
3 A hely szelleme
3 Rekish, a sivatag szuronya
3 Interdimenzionális dzsinn
3 Emelkedő káoszhangulat

A legrosszabb ellenfél egyértelműen a jelenlegi csúcsragadozó, a Semleges csatamező lesz, így ellene kell leginkább készülni. Ezt némi olcsó counterrel (A hely szelleme, Interdimenzionális dzsinn), hálóval (Időlassító) és némi comeback potenciállal (A hitetlen, Hol van az istened?) tesszük most meg. Talán maga az Időlassító annyira nem zavarja a mezőket, de azért a háló igen effektíven képes lassítani a pörgést, így adva időt, hogy mi is kirakhassunk valami nagy impaktú lapot, például az új kedvenc cserelapomat, a Hol van az istened? nevű csodát, ami igen komoly pusztítást tud okozni. Ráadásul ebben a pakliban nagyon sok színtelen lapunk van mellé, így olcsóbban tudja levenni az asztalt.

A mezőn kívül, azért érdemes némi univerzálisabb side lapot is tartani, amiket nagyon hatékonyan tudunk majd becserélni más korlátozó szabálylapok illetve lényesebb paklik ellen. A nagytanács ítélete nagyon jól kezeli a védett, asztalon maradó lapokat (a legjobb persze UR bűbájok ellen lesz), míg az Ősi mágiazabáló elsősorban pont az ellenfél NTI-je ellen lesz hasznos. Igazából amúgy egy side lap az ellenfél side lapjaira, de mielőtt gondolkodás nélkül becseréljük, azért érdemes mindig mérlegelni, hogy megéri-e, tud-e az ellenfelünk, annyi lapot berakni, hogy ha felhúzzuk, akkor potenciálisan megtudunk fogni vele valamit.
Rekish, a sivatag szuronya és az Emelkedő káoszhangulat kicsit speciálisabbak, de lassabb paklik ellen jók lehetnek, sőt a főnix bármilyen lényes pakli ellen egyből beugrik szépen a pakliba. Nála amúgy nagyon gondolkodtam, hogy akár alapból is ki lehetne próbálni, de végül nem került be a pakliba. Azért én látom abban is a fantáziát, hiszen hiába drágítja a járj, bármilyen tempó kártya mellett ugyanúgy ki tud jönni a második körben, mint bármelyik másik lapunk.

Ez lett volna, ahogy én összeraknám (pontosabban összeraktam) ezt a klasszikusabb Lassan járj! paklit a Homokdűnék megjelenése után. Igaz, hogy Új nemzedék szabály szerint készült, azért szerintem túl sok lapot nem módosítanék akkor sem, ha az egész készletet használhatnám hozzá.

Természetesen, mint minden más paklit ezt is lehet másképpen is csinálni. Nekem nagyon bejött ez a kis piros vonulat, de persze sokaknak evidens lehet Brutálgeddont használni isteni lapnak és akkor már Dornodon nem annyira éri meg nekünk. Ebben az esetben én valószínűleg Fairlightot hívnám segítségül, aki olyan lapokkal tudja megtámogatni az ügyünket, mint Zu’lit kísérlete, Sivatagi áramlat vagy az ultra ritka szekcióból a Fairligh bölcsessége. De tutira kipróbálnám a legújabb sárga UR-t, a Kisebb kívánságot is, ami piszok olcsón képes Vlagyimirt az asztalra varázsolni.

Remélem tetszett ez a kis szösszenet és lesz, akinek meghozza a kedvét egy kis Lassan járjazáshoz, ahogy azt is remélem, hogy most már lassan tényleg találkozunk versenyeken is. Addig is kommentek formájában nyugodtan osszátok meg a véleményeteket a paklival kapcsolatban, hogy ti mit változtatnátok, hogyan raknátok össze., illetve szívesen veszek ötleteket, hogy legközelebb milyen pakliról legyen hasonló leírás. A Pfizer legyen veletek!