Versenybeszámoló: Beholder (2023.03.18.)

Március 18.-án lezajlott a kiadó által szervezett havi HKK verseny, melynek most már másodjára adott otthon a KMO Művelődési Központ. A formátum a mostanában köztudatba visszaemelt Tiltott mágia volt és ezúttal is 3 különböző kategóriában mérkőzhettek meg a játék szerelemesei.

Profi

A profik 34-en kezdték el a versengést ezen a kissé korlátozott formátumon. Ugyanis, ha valaki nem tudná a Tiltott mágia sajátossága, hogy a legerősebb lapok tiltva vannak, így nem lehet játszani velük a versenyen. Ezek mellé felkerült a listára néhány követő és szabálylap is, így olyan népszerű narancslapokra, mint Semleges csatamező, Lassan járj vagy Zarknod bilincse nem lehetett építkezni. Nézzük hát, hogy ezek alapján a profik végül milyen paklikkal próbálkoztak.

Követő (15):
3 A Mennyek úrnője
3 Motyogó kultivátor
3 Tarrgeth
1 Archaix
1 Estelle, a kedvencgyűjtő
1 Teremtő rakshallion
1 Leah követője
1 Rox, a csontok ura
1 Weerd admirális

Szabálylap (8):
5 Zarknod börtönében
2 Hegymélyi keltető
1 Hálócsapda

Egyéb (11):
2 Harangmester + Tábori adó
2 Harangmester + Életenergia
1 Toborzó + Hálócsapda
1 Átkozott követő + Ősi rúna
1 Antimágikus rakshallion + Ősi rúna
1 Alanori lápvidék (4db)
1 Tokozó rakshallion + Életenergia
1 Átkozott követő + Életenergia
1 Legendák völgye + Hegymélyi keltető

Könnyen belátható, hogy bármennyi lappal lehet bővíteni egy tiltólistát mindig lesznek népszerűbb opciók a játékosok között és ez szépen látszik is a mezőnyön. Mivel a korlátozó szabálylapok koronázatlan királyai tiltva voltak, így egyértelmű volt, hogy a bent maradtak közül valamelyik előtérbe fog kerülni, nem meglepő hát, hogy a Zarknod börtönében szabálylapot 5-en is segítségül hívták. A többség ködös koncepciót álmodott meg mellé, de volt aki inkább egy picit klasszikusabb kontroll vonalon indult el.
A követők közül 3 is volt, amit többen is elég erősnek éreztek. Az angyal és a motyogó epikus nem túl meglepő, mivel mindegyikbe bele van építve egy hatodik lap, míg a Tarrgeth csupán egy ötödik lapot tud adni, de cserébe ad tempót és egy kis hálót is a játék elejére, ami hasznos egy olyan környezetben, ahol a ködszilánkos passziánsz paklik csak úgy lubickolhatnak. A hálót egyébként többen is jónak érezték, hiszen Harangmesterekkel és Hálócsapdákkal is lehetett bőven találkozni az asztalokon.

A verseny ötödik körére fordulva még 3 embernek volt esélye megnyerni a versenyt, hiszen mindegyikük 4 győzelemmel állt. Dönczi Krisztián A Mennyek úrnőjével játszott az utolsó forduló első asztalán, ahol ellenfele a szintén veretlen Hundzsa Ferenc volt, aki Motyogó kultivátort forgatott. A harmadik esélyes a második asztalon játszó Juhász Ferenc volt, aki ködös Zarknod börtönével menetelt. JuFe megverte az ötödik ellenfelét is, így esély volt arra, hogy kell egy hatodik kör vagy egy döntő mérkőzés a két 100%-os között. Végül viszont DK és Feci nem bírtak el egymással az idő lejárta előtt, ami azt jelentette, hogy JuFe maradt az egyetlen 5 győzelmes játékos és a két tesztelőnek be kellett érnie a képzeletbeli dobogó alsóbb fokaival.

1. Juhász Ferenc (15)Zarknod börtönében
2. Dönczi Krisztián (13)A Mennyek úrnője
3. Hundzsa Ferenc (13)Motyogó kultivátor
4. Makó Gergely (12)Tarrgeth
5. Kövér Attila (12)Motyogó kultivátor

A végeredményen látszik, hogy végül a népszerűbb narancslapok nem véletlenül voltak népszerűek.

Amatőr

Az amatőrök 20 lelkes jelentkezővel vágtak neki a napnak, lássuk ők mikkel játszottak.

Követő (11):
2 A Mennyek úrnője
2 Leah követője
2 Archaix
1 Teremtő rakshallion
1 Átkozott követő
1 A torzak hercege
1 Asz-phalt, a megbízható
1 Kragoru familiárisa

Szabálylap (3):
2 Hegymélyi keltető
1 Zarknod börtönében

Egyéb (6):
4 Harangmester + Tábori adó
1 Harangmester + Életenergia
1 Antimágikus rakshallion + Manaáramlás

A Mennyek úrnője itt is felbukkant, de a motyogó követő és a börtön már messze nem volt olyan játszott, mint a profiknál. Cserébe viszont a Tábori adós koncepció itt kétszer olyan népszerű volt és ezzel ez lett a legtöbbet használt felállás az amatőrök köreiben. Úgy látszik annak ellenére, hogy a pakli legnagyobb fegyverei az ultra ritka lapok tiltva voltak, így is bőven láttak benne fantáziát a játékosok.

Ebben a kategóriában is szintén 5 forduló volt tartva, melynek a végére egyedül Szabó Máté maradt veretlen, aki szintén egy angyal epikust hozott a versenyre. Egy-egy vereséggel a második és harmadik helyre két már-már profi játékos ért oda. Gulyás Róbert kedvenc gyűjtőgeneráló koncepcióját alakította át a formátumnak megfelelően (Robi élménybeszámolót is írt a Beholder oldalára), míg Hajdu Roland egy gyógyítós paklit használt Harangmesterrel és Életenergiával megtámogatva.

1. Szabó Máté (15)A Mennyek úrnője
2. Gulyás Róbert (12)Zarknod börtönében
3. Hajdu Roland (12)Harangmester + Életenergia

Kezdő

És ahogy már az utóbbi hónapokban megszokott volt, ezúttal is külön kategóriában indulhattak a játékkal még csak ismerkedő, kezdő játékosok, ők 14-en voltak végül. Itt nem kötelező beküldeni a listát, így a metát nem tudtam összeszedni, de szerencsére a dobogósok paklilistái megvannak. A 4 fordulós verseny végén Baki Dániel került ki győztesen, aki A Mennyek úrnője paklijával érte el ezt az eredményt és ez egyúttal egy profi pontot is jelentett neki, így legközelebb már az amatőrök között vetheti magát a küzdelmekbe.

1. Baki Dániel (12)A Mennyek úrnője
2. Kobela István (9)Alanori lápvidék (4db)
3. Szilágyi István (9)Építő rakshallion

Úgy néz ki ez a verseny az angyaloké volt, hiszen mindegyik kategóriában odaért egy A Mennyek úrnője az élre.

Legközelebb a kiadó április 22.-én várja majd a kártyásokat, méghozzá egy káosz formátumú egyszínű versennyel, ami azt jelenti, hogy a pakliban csupán egy istenhez tartozó lapokat lehet majd használni, cserébe viszont nem lesz évszámos megkötés, így a régi kedvenc lapokat is meg lehet pörgetni majd a meccseken.
Addig is viszont ne feledjétek, hogy március 26.-án, vasárnap, várok mindenkit szeretettel a következő Eldüenes versenyen, ami szintén Tiltott mágia formátumban lesz megtartva.